- Hälsa
Om sura uppstötningar, medicinering och dess risker skriver DN om (5/5 24). Medicinering mot så kallad reflux hämmar produktionen av saltsyra i magsäcken, som i sin tur kan ge problem. Träning av muskulaturen så att magsäcken övre del sluter tätt är ett annat sätt att minska de sura uppstötningarna.
DN:s artikel om reflux (sura uppstötningar och halsbränna) är intressant och går igenom vad reflux beror på och vilka muskler som berörs. I artikeln tas också upp risker med olika mediciner som hämmar produktionen av saltsyra i magsäcken.
Av artikeln framgår att medicinering försämrar upptaget av vitamin B12, järn och kalcium och att det i sig kan orsaka eller bidra till benskörhet.
I och med att magsyran minskar i magsäcken dödas inte bakterier, virus, parasiter med mera lika effektivt som det gör om magsäcksinnehållet har sin naturliga surhet. Det i sin tur kan leda till infektioner och/eller inflammationer i tarmarna. Mindre surhet kan också minska upptaget av aminosyror från större proteiner.
Tf-bladet har tidigare beskrivit hur sväljsvårigheter, mellangärdesbråck och annat som kan leda till sura uppstötningar kan påverkas genom att man tränar upp svälj- och mellangärdesmuskulaturen.
En särskild spatel har utvecklats för att träningen ska bli effektiv. Man kan förstås också själv träna sväljrörelser och precis som med andra muskler är träning viktigt.
Mary Hägg är tandläkare och den som utvecklat träningsredskapet för svalj, ansiktsmuskler och mellangärdesmuskulaturen. Hon anser att det går fort att träna upp muskulaturen och att halsbrännan kan försvinna och andningen förbättras efter bara några veckors träning. Hon räknar upp fler positiva effekter i artikeln i Tf-bladet.
Till DN-artikeln om risker med läkemedel mot halsbränna
Till Mary Häggs artikel i Tf-bladet om träning av svalj och ansiktsmuskulatur