- Dentala material
- Forskning
Vi styrs både av små elektriska strömmar och av biokemiska reaktioner. Nanoströmmarna har stor betydelse för kroppens olika funktioner och de kan störas av elektromagnetiska fält av olika styrka. När man har flera olika metaller i kroppen kan strömmar bildas mellan dem som stör andra funktioner. Det handlar om att metallerna korroderar eller rostar.
Om detta skriver Yolanda Hedberg i senaste Tf-bladet (nr 1/23). När metaller löses ut kan allergier uppträda liksom påverkan på nervsystemet och hela kroppen.
Detta kallas korrosion och uppstår mellan metaller beroende på hur sur miljön är, om det finns bakterier som angriper materialet eller om det finns en inflammation. Korrosion är en elektrokemisk process, vilket innebär att det finns negativa och positiva strömmar. Munhålan är särskilt känslig.
Korrosion av amalgam ökar i närvaro av andra ädla metaller som t.ex. guld. Det kallas på fackspråk för bimetallkorrosion. I Tf har vi kallat det för galvaniska strömmar. Det märkliga är att metallens ädelhet beror både på dess egenskaper och på miljön.
Hedberg berättar att titan kan vara en ädel metall vid normala förhållanden, men blir betydligt mindre ädel vid en infektion. Detta betyder att exakt samma metall kan korrodera olika snabbt i olika munnar. Det spelar också roll vilka andra metaller som finns i munhålan. En infektion eller inflammation kan förvärra korrosionen, vilket innebär att symtom plötsligt kan uppstå.
När metaller korroderar avges metalljoner, vilket kan skapa allergier mot metaller. Men eftersom munhålan är mycket tolerant så kan symtom uppstå i andra delar av kroppen. Det handlar om immunförsvarets reaktioner och då kan knäsmärtor, ledproblem, fibromyalgi och mycket annat uppträda.
Tandhälsoförbundet (Tf) avråder från metaller i munhålan då de ofta ställer till besvär. I tandvården finns alternativ till metaller i samtliga fall varför det är klokt att vägra metaller. Inte ens proteser behöver innehålla metaller. Bra är också att hålla kroppen basisk eftersom man då utlöser mindre andel metaller.
Till artikeln i Tf-bladet.