Stress påverkar kroppen - det är nog alla medvetna om. De flesta tänker kanske att det handlar om psykisk stress, exempelvis om man förlorat sin man, barnen trivs inte i skolan eller man trivs inte själv på jobbet. Men även gifter som kvicksilver från amalgam, titan från implantat eller bakteriegifter från tarmen orsakar kroppslig stress. 

Det spelar alltså inte så stor roll vilken faktor som utlöser stressen. När kroppen stressas förändras hormoner och näringsstatus och även tarmens och munhålans bakterieflora. 

Mängder av symtom kan uppstå som hjärndimma, tarmbesvär, extrem trötthem med mera till följd av att kroppens adrenalin ökar och andra hormoner påverkas. Stressen gör också att näring och antioxidanter behövs för att bland annat ta hand om den oxidativa stressen som består av mängder av fria radikaler. 

För att hantera stressen behöver man skapa en lugn miljö för kroppen och det är alltså inte bara psykiska faktorer. Personer med höga kvicksilverhalter på grund av amalgamfyllningar behöver bli av mitt sitt kvicksilver för att kroppen ska kunna lugna ner sig. Allergier behöver man också hantera.

Medlemmar i Tandhälsoförbundet berättar om att magtarmkanalen läkt efter amalgamsanering, att hjärndimman försvunnit och att minnet återvänt. Om man upplever stressymtom kan det därför vara bra att se över hela kroppen och vilka olika belastningar som finns:

- Finns tungmetaller eller andra gifter som påverkar?
- Kan arbetsbelasningen minska?
- Finns näringsbrister som orsakar stress?

Att tänka positivt är förstås också bra. Det minskar också stressen, men är inte alltid så lätt om man befinner sig i en knepig och svår situation. Man behöver ändå försöka glädja sig åt småsaker för att orka igenom en kris. 

Se mer om antioxidanter med mera som hjälper kroppen att minska den oxidativa stressen
Se mer här om oxidativ stress 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)