Tandläkare lierade sig med departementet i Norge under 1990-talet för att behålla det giftiga amalgmet. Det visar ett strategidokument från det norska Tannlegeforbundet. Strategier har företag och organisationer vanligen, men intressant med detta dokument är att en av hälsodepartementets chefer deltog i utarbetandet och att departementet tycks ha stött arbetet. Allt enligt våra norska kontakter.

En hemlig norsk strategiplan för att behålla amalgamet skrevs av Norsk Tannlekeforening 1993 inför de diskussioner som då fördes i Norge om amalgamförbud. Intressant är att Tenner og Helse fick fatt på en kopia av planen, vilken finns nedan som pdf-fil (renskrift från orginalet). Av den framgår att Tannlegeforeningen förnekar alla amalgamets skadeverkningar till och med risken för fosterskador.

Medvetet planerade den norska Tannlegeforeningen att manipulera tjänstemän, politiker och massmedia för att kunna behålla nerv- och cellgiftet kvicksilver. Något som inte enbart skadar den drabbade utan också kostar samhället enorma pengar i form av förstörd hälsa och miljö.

Inte nog med att personal anställd vid hälsodepartementet deltog i utarbetandet av planen. Den var också tänkt att användas av departementets tjänstemän. Om planen verkligen genomfördes vet vi inte, men nu efter amalgamförbudet är den inte längre aktuell.

Anmärkningsvärt med Tannlekeforbundets strategiplan är den visar hur Tannlegeforeningen aktivt försökte mörka amalgam/kvicksilvers effekter på människor och att de tänkte pådyvla ett helt lands befolkning fortsatt användning av ett kraftfullt cellgift med risk för skador både på människan och miljön. Avsikten var att liera sig med tidningar, TV och radio för att föra ut ett budskap som riskerar onödig sjukdom och höga sjukvårdskostnader i samhället.

Norska debattörer menar att detta kan liknas vid förräderi och förbrytelse mot ett helt folk.

Sannolikt hade även svenska Tandläkarförbundet liknande strategiplan. Hur väl förankrad den var i socialdepartementet vet vi inte. Vi kan dock konstatera att flera förvrängningar av politikernas beslut angående tandvårdsförordningens paragraf sju gjorde av departementets tjänstemän.

Vad gäller liering med svensk media har Tandvårdsskadeförbundet länge anat att det finns någon slags överrenskommelse som gör att det är så gott som omöjligt för oss att få igång en debatt i media. Men några konkreta bevis som de vår norska systerorganisation fått fram har vi inte.

Förbudet i Sverige mot amalgam har emellertid trätt i kraft och förhoppningsvis får vi ett sådant även i Europa och en utfasning i alla världens länder. Detta förutsatt att inte de starka lobbyisterna för amalgam når framgång. Lobbyister som inte drar sig för att ljuga och manipulera för att ett giftigt och omodernt tandfyllningsmaterial ska få finnas kvar.

Läs Norsk Tannlegeforenings strategidokument som finns via länk nedan plus som pdf (avskrift av orginalet, PDF:en lägger vi ut ifall länken skulle tas bort). Läs också information om den lobbying som är på gång inför UNEP:s möte i januari och inför EU:s eventuella beslut under sommaren om utfasning av amalgam som finns som ett särskilt inlägg på denna sida.

Länk till strategiplanen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)