Störningar i emaljen kan bero på ökad risk för karies, missfärgning och nednötning av tänderna. Miljöfaktorer är viktiga orsaker, vilket gör det möjligt att undvika sådana problem. Kosten har stor betydelse, vilket tas upp i en nyligen publicerad forskningsrapport i danska Tandlægebladet.

Merparten av de störningar i emaljens bildning som förekommer kan alltså undvikas, eftersom det handlar om miljöfaktorer som näringsbrister, kemikalier, fluorider, mediciner och olika infektioner. Som förälder har man stort ansvar för barnens tänder. Det handlar inte bara om tandborstning. 

Redan i fosterstadiet  anläggs emalj och tandanlag och därför är mammans näringsstatus viktig, men även de första åren efter födelsen kan emaljen påverkas. Känt är att D-vitaminbrist hos mamman kan orsaka emaljskador hos barnet. Men även A-, K- och C-vitamin behövs liksom mineralerna kalcium och fosfor. Men även för mycket fluor (t.ex. från tandkräm eller brunnsvatten) och andra giftiga kemikalier kan försämra emaljens utveckling.

Näringsbrister leder ofta till gropar och åsar i tänderna som kan ha färgförändringar med gula eller bruna missfärgningar. Hur tänderna påverkas av brister på bland annat C-, D- och A-vitamin samt mineralerna kalcium och fosfor (fosfat) beror på när i tandens utveckling näringsbristerna uppträder. Fluor orsakar främst fläckar på tänderna, men kan också göra emaljen porös under den hårda ytan. 

Mineraliseringen sker i flera steg för att tandemaljen ska få sin slutliga utformning med den mycket hårda ytan. Bra och tjock emalj gör att risken för karies minskar samtidigt som ett tunt emaljlager kan ge karies redan tidigt i barnets utveckling. 

Näringsbrister kan också orsaka andra problem som att tänderna inte tränger igenom tandbenet som de ska. Många kan behöva kosttillskott för att hindra kariesutveckling. Läs mer via länkarna nedan. 

Mer information om detta behövs. Föräldrar behöver mer kunskaper om hur kost och utevistelse påverkar tändernas utveckling liksom vilka kosttillskott som behövas beroende på kosthåll och ärftliga förutsättningar. Barn ska inte behöva ha hål i tänderna.

Till artikeln i danska Tandlægebladet (2023)
Till artikel i svenska Tandläkartidningen (2009)
Till artikel i Tf-bladet om socker, kost och tändernas remineralisering
The Dental Diet, bok skriven av Steven Lin (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)