Många av Tandhälsoförbundets (Tf:s) medlemmar har varit sjuka av dentala material och/eller rotfyllda tänder under många år. För att bli friska  krävs ibland stora lån och Sofie Eriksson tillhör en av dem som tagit lån till tandläkarräkningarna. Här beskriver hon sin tandvårdsresa som började med tandställning, kariesangrepp, amalgamfyllningar och rotfyllningar, vilka påverkat hälsan och gett upphov till kraftig smärta. 

Den här berättelsen visar hur tandvård i all välmening kan påverka hälsan negativt.  Sofie Eriksson fick först tandställning, som i sig var plågsamt. Först efter en längre tid uppkom smärta, men med tandläkarens hjälp blev det ändå en period med smärtfrihet.

Senare kom problemen tillbaka och det enda som återstod var att ta bort flera tänder för att skaffa protes och i några fall broar. 

Varken vården eller konventionella tandläkare förstod varifrån smärtan  kom. Till slut kom Sofie till en tandläkare som Tf tipsat om och fick metaller borttagna liksom flera rotfyllda tänder.

Nu är hon helt smärtfri och tycker livet har kommit tillbaka. Men behandlingarna har kostat mycket pengar och nu har Sofie lån att betala av resten av livet. Man kan verkligen fråga sig om det är rimligt i välfärdslandet Sverige. Hade det gäll till exempel ett höftimplantat hade kostnaden betalats av samhället. 

Till Sofies berättelse

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)