- Hälsa
- Politik

Den självskattade hälsan ökade från 72 procent till 78 procent mellan 2004 och 2016. Detta enligt Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät, Hälsa på lika villkor. Tyvärr finns stora skillnader mellan olika grupper och bland dem med endast förgymnasial utbildning anser endast 69 procent att de har bra tandhälsa.
Det här innebär alltså att utbildning och ekonomi har stor betydelse för tandhälsan. Stigande ålder gör också att den självskattade hälsan anses sämre. För den som har små ekonomiska marginaler är det svårt att få ihop pengar till tandläkarräkningen.
Bland dem som upplevt en ekonomisk kris eller som avstått från att besöka tandläkaren av ekonomiska skäl är det inte ens tre av tio (29 procent) som tycker att den egna tandhälsan är bra.
Folkhälsomyndigheten diskuterar tyvärr inte den enskildes kostnader för tandvården utan anser att viktigast är att införa riktade insatser för att förändra levnadsvanor i grupper med störst behov. Myndigheten nämner t.ex. vanor som rör tobak, alkohol, mat och fysisk aktivitet. Även förebyggande insatser som fokuserar på barn och unga anses behövas för att skapa en jämlik tandhälsa i hela befolkningen.
Tandvårdsskadeförbundet får samtal från förtvivlade personer som frågar efter bidrag till tandvård. Den som har riktigt låga inkomster har möjligher att få tandvård av kommunens socialtjänst, men alla vill inte ansöka om detta. Andra alternativ är olika kyrkor som kan ha fonder för dem som bor i församlingen. Kostnaden för att gå till tandläkaren är mycket stor för den som har sjukpenning, är förtidspensionär etc.
Viktigt är att tandvården inordnas i hälso- och sjukvården och får samma högkostnadsskydd som där. Åtminsone måste insteget för att få bidrag till tandvården sänkas rejält från dagens 3 000 kr. Nuvarande försäkringssystem för tandvården är djupt orättvist och gynnar den som har mycket pengar. Upp till 3000 kr betalar man allt själv och därefter betalar man hälften.
Först när kostnaderna uppgår till 15 000 kr ges ordentlig rabatt då betalar den enskilde endast 15 procent av kostnaden. Detta system gynnar verkligen den som är stadd i god kassa. Tyvärr har Folkhälsomyndigheten inte gjort någon analys över vilka grupper i samhället som subventioneras mest i tandvården. Tandvårdsskadeförbundet misstänker att det främst är medel- och höginkosttagare som utnyttjar tandvårdsförsäkringen.
Tänderna är del av kroppen och sannolikt minskar sjukvårdskostnaderna om folk slipper ha allvarliga tandproblem av ekonomiska skäl. Även sådana samhällsekonomiska analyser behövs som underlag för att skapa ett försäkringssystem som är mer jämlikt.
Till sammanfattning av rapporten
Direkt till Folkhälsomyndighetens rapport
Till artikel i Dagens Samhälle