LO har i en ny rapport inom ramen för det välfärdspolitiska programmet uppmärksammat de växande klasskillnaderna i tandvård. Önskvärt är att tänderna betraktas som en del av kroppen och att tandvården inordnas under hälso- och sjukvården. Dock anses detta vara ett långsiktigt mål och därför har ett antal konkreta åtgärder föreslagits under innevarande mandatperiod, bland annat sänkt tröskel för högkostnadsskyddet. Ingenting om fyllningsbyte på grund av sjukdom/biverkningar nämns.

Vid 2012 års LO-kongress fanns tre motioner som tog upp tandhälsan och att tänderna ska betraktas som en del av kroppen och därför borde ingå i det allmänna hälso- och sjukvårdssystemet. Motionerna fördes över för analys och behandling till LO:s välfärdsutredning och nu har rapporten om tandhälsan kommit med ett antal intressanta förslag.

I rapporten konstateras att det “är mycket kostsamt att göra? tänderna till en del av kroppen? och att detta ekonomiskt är svårt att åstadkomma inom en snar framtid. Istället föreslås förbättringar i nuvarande system som skulle kunna påbörjas under kommande mandatperiod. Förslagen har sammanfattats i fem punkter:

1. Regeringen bör införa en prisreglering och kontroll av att den följs.

2. Det allmänna tandvårdsbidraget bör höjas till 400?500 kronor för alla.

3. Det särskilda tandvårdsstödet bör höjas till 700?800 kronor.

4. Högkostnadsskyddet behålls, men tröskeln för att få det sänks, men exakt nivå föreslås inte (idag betalar alla de totala kostnaderna upp till 3000 kr och därefter 50 % upp till 15 000 kr och därutöver 15 %).

5. Information om stöd och hjälp med munhygienen som del av omvårdnaden om de äldre.

Rapporten är intressant och LO:s medlemmar önskar precis som Tandvårdsskadeförbundet förbättringar i det ekonomiska stödet till tandvården.

Två angelägna områden har dock LO gått förbi i sin rapport och möjligen för att begränsa uppdraget.

Det ena är den förebyggande tandvården som börjar med barnen och då handlar det i huvudsak om kosten. Mycket kalcium och fosfater behövs i saliven både för att tänderna och dess emalj ska växa sig starka, men också för att kroppen ständigt ska vara beredd att återmineralisera eventuellt utläckage av mineraler till följd av konsumtion av godis, läsk, juice och annat som har förmåga att skapa kariesangrepp.

Det andra är biverkningar av dentala material som kan leda till både psykisk och fysisk sjukdom. Tidigare har främst amalgam och dess innehåll av kvicksilver debatterats, men nu finns många andra material som exempelvis titan och krom-kobolt-legeringar som känsliga individer blir sjuka av. Fortsatt måste det därför finnas möjlighet till fyllningsbyte om man misstänker att det dentala materialet orsakar problem.

Bevisfrågan kan vara svår och därför är det bäst om tandläkaren tillsammans med den enskilda individen bestämmer vilka åtgärder som behövs. Viktigt är dock med uppföljning av alla som byter fyllningar efter ett respektive fem år för att kunna följa om det får effekt eller inte. Resultat som också bör spridas och vara grund för överväganden om vilka dentala material som ska användas.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)