Flera internationella organisationer har lobbat hårt mot ett eventuellt beslut att fasa ut amalgam i alla världens länder. Säkert har även det svenska Tandläkarförbundet deltagit. Nedan redovisas FDI:s och Europeiska tandläkarrådets ställningstaganden och deras inlägg i debatten. Inte ett ord om amalgamets farlighet, att det till hälften består av kvicksilver och att alla är ense om att åtminstonen en del av befolkning skadas av materialet.

FDI (Internationella tandläkarfederationen) lobbar stenhårt för att slippa ett amalgamförbud i de kommande INC-förhandlingarna. Ett särskilt brev är skickat till ordföranden i INC där de skriver att tandhälsan hos befolkningen drastiskt skulle försämras om amalgam förbjuds och att det skulle vara ett stort hot mot folkhälsan. Vidare anser de att amalgam inte handlar om miljöfrågor utan om tandvård och att professionen själv ska få bestämma hanteringen.

Till FDI:s hemsida och brevet

*Europeiska tandläkarrådet *skriver i sitt pressmeddelande inför INC5-mötet i januari att de ger sitt stöd till FDI (se ovan) och menar att utfasning av amalgam skulle få svåra konsekvenser för folkhälsan i Europa till följd av höjda priser på tandvård. Organisationen anser att de enskilda länderna ska få fasa ut amalgam i sin egen takt och att inga bindande årtal behövs. De förordar beslut om program för förbättrad tandhälsa i alla länder. Se mer i pdf-filen nedan.

Zero Mercury Working Group (ZMWG) organiserar frivilligorganisationer från miljö- och patientorganisationer. De lobbar stenhårt för utfasning av kvicksilver från alla källor och önskar en snabb avveckling av amalgam från tandvården. Tidigare har de publicerat en rapport som beräknat amalgamets miljökostnader och fann att en fyllning behöver kosta minst 1500 kronor mer än i dag om dessa kostnaderna ska täckas. Lägger man dessutom på hälsokostnaderna blir fyllningen betydligt dyrare. I övrigt har ZMWG drivit frågan om utfasning av amalgam ur ett miljöperspektiv. Tandvårdsskadeförbundet deltar sedan en tid i detta arbete liksom våra amerikanska systerorganisationer och självklart finns även hälsoaspekten med.

Till ZMGW:s hemsida

Sverige har redan fattat beslut om amalgamförbud och jobbar för beslut om en utfasning vid mötet i januari. Kemikalieinspektionens GD Nina Cromnier är representatn i INC och Tandvårdsskadeförbundet hoppas att hon och den svenska regeringen ska kunna liera sig med fler länder för att få till stånd en avveckling av amalgam i världens alla länder. Förbundet försöker genom ZMWG och via egna initiativ att påverka mötet i januari. Det vi ser som mest allvarligt är om amalgamanvändningen ökar i fattiga länder där miljö- och hälsoaspekterna inte drivs lika hårt som i de europeiska länderna.

Som framgår ovan har vi starka motståndare och i en annan artikel på hemsidan redovisar vi det norska Tandläkarförbundets strategier inför risken av ett norskt förbud. Motståndarna vann den gången och i Norge är det inte längre tillåtet att använda amalgam i tandvården.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)