Flere af WHO’s influenzarådgivere er betalt af medicinalindustrien. Dermed var industrien med til at påvirke beslutningen om, at influenza A er en pandemi – og at vaccine er nødvendig. Siden har de samme virksomheder fået vaccineordrer for op mod 55 milliarder kroner

Wolf Dieter Ludwig, der er leder af lægemiddelkommissionen i den tyske lægeforening er ikke i tvivl om, hvad der er sket:

»Myndighederne er faldet for en kampagne fra medicinalvirksomhederne, som går ud på at tjene penge på en ikke-eksisterende trussel,« siger han til Der Spiegel.

Stark lobbyism bakom WHO-beslut om massvaccination

Kinesiska mammor med sina barn på ett sjukhus i Hefei i Kina, där de behandlas för svin influensa. De kinesiska myndigheterna är för närvarande i färd med att vaccinera en stor del av befolkningen i kampen mot svin influensa. Foto: AFP / ScanpixGenom Louise Völler, Kristian Villesen
15. November 2009 | Historia
Added on 15th information.dk November 2009 kl. 22:25. Införts den tryckta 16: e upplagan November 2009 på sidan 1 i 1: a avsnitt. Senast uppdaterad 16. November 2009 kl. 11:03.
Den 11 Juni 2009 deklarerade WHO’s generaldirektör Margaret Chan, svin influensa, en pandemi. Det innebar en stor ekonomisk fördel för läkemedelsindustrin. Många länder – däribland Danmark – har för avtal med stora läkemedelsföretag och är därför tvungen att köpa vaccin i händelse av en pandemi.

Investeringsbanken JP Morgan bedömer att läkemedelsindustrin i år kommer att få vaccin order för upp till 55 miljarder kronor. Stor del av omsättningen beror WHOS beslut.

Många av de till synes oberoende forskare som WHO använder dock betalas av de företag som tillverkar vacciner.

De många dubbla roller är problematiska, menar professor Tom Jefferson, som är epidemiolog vid Cochrane Center i Rom:

“Det är oroande att många medlemmar i WHOs kommittéer, undertecknar sig med andra titlar, trots att de egentligen står för läkemedelsindustrin, sade han till information.

En av experterna i WHO’S Särskilda H1N1rådgivande grupp, Dr Albert Ostenhaus, har just varit en punkt på den nederländska regeringens dagordning. Regeringen har sammankallat ett krismöte på grund av en artikel i Science har visat sig att Albert Ostenhaus har ekonomiska intressen i flera läkemedelsföretag.

Samtidigt Dr Albert Ostenhaus i Nederländerna kallas “Dr Influensa “vaccin eftersom han verkar som en lösning på epidemier.

Dr Fredrik Hayden är utanför expert i WHO’S rådgivning SAGE (Upp strategier rådgivande expertgrupp), som ger råd WHO för vacciner. Han förekommer i officiella handlingar som influensaliknande forskning samordnare från anonyma klingande “The Welcome Trust i London.

Men i en Google-sökning visar att Dr Hayden har många andra arbetsgivare. Han har särskild betald rådgivare “för läkemedelsföretagen Roche RW Johnson, SmithKline Beecham och Glaxo Wellcome.

Dr Arnold Monto, som också visas som inbjuden expert på SAGEs förteckning över medlemmarna betalas konsult i företag MedImmune, som tillverkar inandas influensa vaccin, Glaxo Wellcome och ViroPharma. På SAGEs lista säger att han bara är listad som chef för en avdelning vid University of Michigan.

Förutom experter SAGE sitter också flera av de stora vaccintillverkare som GlaxoSmithKline, Novartis och Baxter med som “observatörer” när SAGE sammanträdaWHO:

“Det är en Herrens att träffa människor, säger specialist i allmänmedicin, och före detta anställd vid universitetet Mauri Johansson.

“Det finns fler läkemedelsindustrin människor i rummet än det finns beslutsfattare. Den visar allt om den förvirring som pågår. De kallas “observatörer”. Men man kan undra på att de ska vara här, säger Mauri Johansson.

Han anser att det gör det svårt att se igenom vad som är upp och ner:

“Det finns ett täcke av läkemedelsindustrin lobbyn i WHOOch det har gått så lång tid. Det är svårt att se igenom vad som är branschens intresse och vad som är fakta, säger han.

I ett protokoll från ett SAGEsammanträde den 7 Juli, fastställs bland annat att: “Det kommer sannolikt att bli nödvändigt att ge två doser vaccin för att säkerställa skyddet, även om flera forskare har påpekat att ett enda vaccin bör räcka. Protokollet rekommenderar också att all vårdpersonal och alla gravida kvinnor vaccineras. Dessutom område finns det ett behov av “en bättre förståelse av den globala efterfrågan på vaccin och medlem” uppmanas att överväga användningen av vaccinet som en del av sin pandemiberedskap. “

Mystery rekommendationer
Även Tom Jefferson av Cochrane stött mystiska rekommendationerWHO:

“I WHO’s senaste rekommendationer om bekämpning av pandemisk influensa har maskor och frekvent tvättning av händer nämns två gånger. Vacciner och antivirala medel är dock nämns 24 och 18 gånger. Varför skulle ett internationellt folkhälsoproblem organ att fokusera på en mycket dyrare ingrepp såsom vacciner och mediciner när det inte är bevisat att de fungerar? Säger han och betonar att handfat är den enda som med säkerhet har en effekt.

Wolf Dieter Ludwig, chef för läkemedlet provision för det tyska läkarförbundet är ingen tvekan om vad som hänt:

“Myndigheterna har sjunkit till en kampanj med läkemedelsföretag, som syftar till att tjäna pengar på en icke-existerande hot, säger han till Der Spiegel.

Enligt Tom Jefferson Resultatet bör bli att WHOUtskottet split:

“Det rådgivare måste skiljas från WHObeslutsfattare och dem som utvärderar WHORekommendationer. Det skall finnas två separata processer. Och vi måste se till att ingen kan komma undan med icke-publicering av intressekonflikter, säger han.

Något att bidra
Talesman WHO, Gregory Hartl, anser att det är helt naturligt att läkemedelsindustrin deltar i WHOSammanträden.

“Alla har något att bidra i denna process – näringslivet, frivilligorganisationer och professionella aktörer – så att vi kan samla all information. De kan inte rösta, de har ingen påverkan på resultatet, och de kan bara tala när de tillfrågas. När vi gör vaccin rekommendationer, så vi behöver kunskap om vad som krävs för att producera ett vaccin. Det är den enda tillverkaren som har kunskap. “

- Fredrik Hayden och Alfred Monto deltog i mötet den 7 Juli av experter från ett universitet, men de är båda betalas av läkemedelsindustrin. Information om deras ekonomiska banden helt enkelt inte finns tillgänglig i WHONations. Varför inte?

“All personal skall underteckna försäkran om intressekonflikter, så vi är klara med sin bakgrund. Men återigen, är Fredrik Hayden bäst influenzavirolog i världen, så om du vill veta hur en influensa uppträder, så om du frågar Fred Hayden. Oavsett vad han gör. Det är därför det finns skillnader mellan observatörer och deltagare. “

- Men varför dela den finansiella informationen inte för allmänheten?

“Jag är inte säker på varför vi inte publicera det … Jag kan inte svara dig på”.

- Om forskare WHO varna miljoner människor på en dödlig pandemi och rekommendera ett vaccin, som det då visar sig att han har ekonomiska intressen i. Kan det ha någon inverkan påWHObeskydd?

Jag inte … WHO har ett system som garanterar oberoende. Vi är medvetna om att vi inte låter någon eller något för att påverka oss. “

- Kommer WHO inte fortsätta att avslöja de medicinska experternas ekonomiska intressen?

“Jag kommer inte att tala om … det är möjligt att vi kommer att titta på en kod för offentliggörande av finansiell information, men jag kan inte lova någonting.”

Fakta: SAGE
SAGE de viktigaste rådgivande grupp i WHO för vacciner och immunisering. Dess uppgift är att ge råd WHO om globala strategier för vaccin och teknik, forskning och utveckling och leverans av immunisering. Det finns 15 fasta medlemmar i gruppen.

Fakta: Den danska vaccin
Sedan 2006, GlaxoSmithKline (GSK) Hade ett “vilande kontrakt med den danska regeringen, som har tvingat dem att köpa 2,3 miljoner doser vaccin om en pandemi skulle bryta ut. Ett avtal har hittills säkrat GSK inkomsten för 161.7 miljoner dollar bara i Danmark, och 580 miljoner kronor i Norge, skriver Politiken.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)