Nu är det återigen influensa-tider och vi riskerar både vanlig influensa och Covid-19. Intressant forskning visar att Spanska sjukan främst drabbade personer med nedsatt immunförsvar och dödligheten var stor hos personer med t.ex. polio. Det var alltså inte så att sjukdomen slog hårt mot unga, enligt nya forskningsresultat som forskning.no nu redovisar. 

Covid-19 har vi sett skapar hög dödlighet hos personer med flera underliggande sjukdomar. Ny forskning där man undersökt offer för spanska sjukan visar att det egentligen inte alls var unga personer som dog utan främst personer med andra underliggande sjukdomar som t.ex. polio. Immunförsvaret klarade helt enkelt inte ytterligare en belastning. Kanske var också de som dog undernärda.

Spanska sjukan slog hår mot soldater, som inte dog av den sjukdomen utan främst av lungsjukdom och andra komplikationer. Det tycks som om soldater som bodde trångt i båtar och baracker var mer drabbade än andra.

Utomhusvistelse minskade risken för sjukdom markant. Detta föranledde att man lät patienterna ligga utomhus då de tagits in på sjukhus och särskilt om solen lyste. 

Redan tidigt konstaterade forskare att då spanska sjukan härjade som mest (1918) insjuknade endast en procent av befolkningen under sommaren medan så många som två procent insjuknade under vinterhalvåret. Detta gjorde att sjukvårdspersonalen blev uppmärksam på att utevistelse och vistelse i solen var viktigt för dessa patienter. 

Då visste man inte så mycket om D-vitamin, men nu är det tydligt att D-vitamin har desinficerande förmåga och att D-vitaminbrist ofta råder i sjuka vävnader. Solljus och D-vitamin i form av fiskleverolja var det som hjälpte många att tillfriskna på 1920-talet. Det kan vi ta lärdom av nu. 

I förkylnings- och Covid-19-tider är det viktigt att bosta sitt immunförsvar. Det gör man bland annat genom att äta en bra, vitamin- och mineralrik föda, men vissa kosttillskott kan också behövas för att hjälpa kroppen att bli frisk som t.ex. C-vitamin, D-vitamin, zink och selen.

Se mer artikeln på forskning.no

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)