- Forskning
- Hälsa

Aktiva solare lever längre och minskar risken för hjärtkärlsjukdom och typ 2-diabetes jämfört med personer som undviker solen. För den som inte solar är livslängden liknande den för rökare. Den nya forskningen är tydlig och det finns anledning för myndigheterna att nyansera råden om solning, säger författarna till forskningsstudien.
Solen har flera positiva hälsoeffekter. Immunförsvaret förbättras, risken för högt blodtryck, blodproppar, diabetes typ 2 liksom risken för allvarliga virusinfektioner minskar hos dem som solar aktivt. Bildning av D-vitamin är bara en av flera positiva effekter. D-vitamin stimulerar immunförsvaret. För att bilda D-vitamin krävs dock att man solar mitt på dagen och under sommarhalvåret då rätt UV-ljus når oss. Många svenskar har för lågt D-vitamin i blodplasman under vintern.
Minskad diabetesrisk kan både ha att göra med ökad D-vitaminhalt, men också med melatoninhalten ökar vid aktivt solande. Andra forskare har funnit koppling mellan melatonin och diabetes typ 2.
Solstrålningen stimulerar även kväveoxidbildningen som gör att blodkärlen blir mer elastiska med minskad risk för högt blodtryck och blodproppar och den effekten ger solning vid alla tider på dygnet. Kväveoxiderna gör oss också mindre mottagliga för virussjukdomar och det kan vara orsaken till att förkylningar är mindre vanliga under sommaren.
Forskningen visar att hög solexponering ger en något förhöjd risk för malignt melanom (elakartad hudcancer), men samtidigt har solning många andra positiva effekter. Malignt melanom utgör en liten del av all cancerinsjuknandet.
Studien som nu publicerats har följt 29 000 kvinnor i södra Sverige under 30 års tid. Forskningen är ett samarbete mellan Karolinska institutet och Lunds universitet. Forskningen visar skillnader i dödlighet och insjuknande i vissa sjukdomar mellan dem som solar aktivt och de som undviker sol. Dock är detta inte bevis för orsakerna till livslängd eller utveckling av diabetes och hjärtkärlsjukdomar.
Solning ger också positiva effekter för tänderna bland annat genom ökade D-vitaminnivåer som är absolut nödvändigt för tändernas remineralisering och för ett bra immunförsvar som kan hindra infektioner i tandköttet med mera.
Se mer i artikel i Dagens Nyheter (där forskningsledaren intervjuas)
Se sammanfattning av forskningsstudien på forskning.no (norska)
Till forskningsartikeln (engelska)