Karies är den mest utbredda sjukdomen i världen. Karies förebyggs med rätt kost dels under moderns graviditet och dels under barnets första år. Det handlar framför allt om att få i sig tillräckligt med mineraler och fettlösliga vitaminer. Risken för karies ökar med frekvent sockerkonsumtion. 

Karies ger upphov till många besvär som infektioner, smärta, hjärtkärlproblem, diabetes, tandlossning med mera. Socker är en viktig bov i dramat då socker förändrar miljön i munhålan och ger skadliga bakterier mer utrymme.

Forskning visar exempelvis att treåringar som fick socker fyra till fem gånger per dag hade sex gånger högre risk för karies än barn som konsumerade socker mindre än fyra gånger per dag. 

Effekten av sockerintag studerades på 436 personer under fem år. Studien visade att de, som åt högst fyra mål mat om dagen inklusive socker vid måltiderna, hade låg tendens till karies. De som däremot åt snacks med mera, som innehöll socker mellan måltiderna, hade hög kariesaktivitetet. 

Xylitol (björksocker), som bland annat tillsätts som sötningsmedel i tuggummi, har antibakteriella egenskaper samtidigt som det ger smak av socker. För den som har behov av socker kan det vara ett bra alternativ. Xylitol minskar alltså andelen bakterier och minskar också risken för biofilm på tänderna och ger därmed reducerad risk för plack. 

Då xylitol minskar bakteriernas syraprocuderande förmåga minskar också risken för demineralisering av emaljen. Demineralisering innebär att framför allt kalcium och fosfater frigörs från emaljen för att neutralisera saliven. Då bildas små minihål. Om salivens innehåll av mineraler är tillräckligt högt kommer tänderna att reminieraliseras, det vill säga de små minihålen täpps till. 

Forskning visar att de som konsumerar mindre än 15-20 kg fritt socker per år har lägre kariesfrekvens än övriga befolkningen. Intaget av socker eller snabba kolhydrater bör därför begränsas till högst fyra gånger per dag.

Livsmedel som stimulerar salivbildningen minskar risken för karies och då handlar det bland annat om ost, jordnötter, fullkornskost (behöver blötläggas) och sockerfria tuggummin. 

Färska grönsaker är också bra livsmedel för att minska kariesrisken. Frukt är bra, men ska inte ätas för ofta då innehållet av sockerarten fruktos är högt.

Särskilt gravida kvinnor kan behöva kosttillskott av mineraler och fettlösliga vitaminer för att garantera bra tandhälso till barnen. Men även C-vitamin och B-vitaminer kan ha betydelse för att skapa bra tänder till barnen. 

Information behövs till blivande mödrar om vikten av bra kost för att fostrets tänder ska utvecklas och bli motståndskraftiga mot karies. Viktigt är också näringsriktig kost under de första fem till tio åren då tänderna växer till och utvecklas. Emaljproblem hos barn har kopplats till näringsbrister hos mödrarna under graviditeten. 

Dålig kost under barnets första år ökar risken för tandlossing och andra sjukdomar som har med munhålan att göra. Försenad tanderuption och dåligt fungerande spottkörtlar kopplas till brist på proteiner. Även vitamin A- och vitamin D-brister kopplas till ökad risk för karies senare i livet. Även C-vitamin behövs för att skapa bra dentin- och kollagenbildning, men också för att minska risken för blödande tandkött. 

Till forskningsartikeln 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)