Att Socialstyrelsen inte tar patienter och deras upplevelser av vården på allvar är tydligt. De nya riktlinjerna för tandvården tar inte alls upp patienten som begrepp. Inga riktlinjer finns för bemötande eller annat som har med relationen till patienten att göra. Allvarligt är också att varken byte av amalgamfyllningar, metallfria material eller problem med rotfyllda tänder tas upp.

Socialstyrelsen vägrade låta Tandhälsoförbundet (Tf) delta i utredningen om nya riktlinjer för tandvården. Myndigheten hänvisade till andra patientorganisationer som deltog plus möjligheten att skicka in remiss när förslaget var färdigt. Trots att Tf är den enda organisationen som har som huvudsyfte att driva tandvårdsfrågorna var vi alltså inte välkomna att delta i utredningsarbetet.

Ett märkligt synsätt av en myndighet. Patientperspektivet glömdes helt bort, i riktlinjerna trots att de i första hand är till för beslutsfattare och trots att vården nu för tiden ska vara patientcentrerad.

Trots att Tf skrivit till Socialstyrelsens utredningsgrupp om våra angelägna frågor fanns ingenting av detta med i det presenterade förslaget. Bland annat ville vi ha riktlinjer för amalgamsanering främst för att skydda patienter och personal från frigjord kvicksilverånga. Inte ett ord nämns om amalgam i tandvården. 

Vi önskade också få med krav på information till patienten då en tand fått infektioner. Socialstyrelsen skriver i förslagen till riktllinjer att enda alternativet är rotfyllning. Kvarstår problem ska rotfyllningen göras om. Tandläkare vet att revidering av rotfyllningar sällan lyckas, men ändå är det det enda alternativet som berörs i riktlinjerna.

Rotfyllningar innehåller alltid mängder av bakterier och flera av dem är patogena. Många får problem av sina rotfyllningar, men inte alltid i käkbenet. Tf anser att patienten måste få tillräcklig information för att kunna göra ett informerat val gällande att rotfylla tanden eller ta bort den. Riklinjernas enda information är att alla infekterade tänder ska rotyllas, vilket Tf anser vara fel. 

Inte heller diskuterade Socialstyrelsen i sitt arbete med riklinjerna val av dentala material. Tf hör varje dag om problem att tåla titanimplantat och amalgam. Att blanda flera metaller i samma munhåla leder ofta till galvaniska strömmar och problem kan uppstå. Se mer kritik i Tf:s remissvar. 

Märkligast är nog ändå att Socialstyrelsens förslag till riktlinjer är mycket detaljerade trots att det i majoriteten av fallen saknas evidens och i bästa fall finns ett otillräckligt eller bristfälligt vetenskapligt underlag. Till och med i fall då vetenskapligt underlag helt saknas har Socialstyrelsen funnit det nödvändigt att ge riktlinjer. Då har man satt ihop ett frågeformulär som skickats till ett urval tandläkare som fått besvara enkäten. Om en majoritet har samma åsikt om åtgärd har ett konsensusförfarande ägt rum. 

Detaljrikedomen är märklig även på ett annat sätt. Det är nämligen så att riklinjerna inte vänder sig till tandläkarna utan till beslutsfattare högre upp i hierarkin. Sannolikt har de ingen större nytta av den stora detaljrikedomen, däremot hade de kunnat ha nytta av direktiv för hur patientmedverkan ska gå till och hur patienter ska informeras.

Till ppt-bilder angående Tf:s synpunkter på de nya riktlinjerna för tandvården

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)