Folktandvården i Stockholm forskar just nu på vitt snus. Man har tagit fram siffror som visar på en drastisk ökning av snusande. Det handlar då främst om unga kvinnor och vitt snus.

Det vita snuset har förändrat de svenska snusvanorna. Främst har kvinnornas beteende förändrats. Det sägs ofta att det vita snuset är tobaksfritt och därför oskadligt. Detta tror dock inte Lars Fredriksson, övertandläkare på Folktandvården, är korrekt.

- Det finns vitt snus som innehåller tio gånger mer nikotin än det traditionella snuset och nikotin är starkt beroendeframkallande. Det finns inga begränsningar för hur mycket nikotin man får tillsätta, uppger Lars Fredriksson.

Kvinnorna i Stockholm är till och med på väg att gå om männen när det gäller snusande, visar siffrorna. Om utvecklingen fortsätter som idag, kommer fler kvinnor än män att snusa redan år 2028. Dessa uppgifter gäller Stockholms län och de representerar inte nödvändigtvis hela landet.

Den allra största ökningen syns i gruppen 15-30 år, där användningen har mer än fördubblats under en femårsperiod.

- Den kraftiga ökningen bekymrar oss för ingen vet vad den innebär. Vi vet idag att snusande utgör en riskfaktor för gravida kvinnor, eftersom nikotin är negativt för fostret, säger Lars Fredriksson.

Det är allmänt känt att det traditionella bruna snuset påverkar kroppen, inte minst mun och tänder, på flera negativa sätt. Men forskningsprojektet, som nu genomförs av Folktandvården Stockholm, skall även öka kunskapen kring möjliga effekter som vitt snus kan orsaka i munhålan.

Till artikeln online – Folktandvården Stockholm

Till intervjun med Lars Fredriksson – Tv4

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)