Tandläkarborr har använts under lång tid vid tandlagning. Nu finns emellertid modern laserteknik som ger en mer smärtfri tandlagning och dessutom utan irriterande borrljud och vibrationer. Tandläkarlasern påverkar nerverna så att man oftast klarar lagningen utan bedövning. All barntandvård borde därför göras med tandläkarlaser.

Många fördelar finns med tandläkarlaser och det är märkligt att inte fler använder denna nya teknik. Särskilt när det gäller barntandvård eller vid behandling av tandvårdsrädda personer kan tandläkarlaser vara ett alternativ som underlättar och gör tandvården mindre smärtsam och skrämmande. 

Vid borttagning av karies fungerar tandläkarlasern mycket bra. Lasern gör att vattnet i bakterierna hettas upp och därmed sprängs. Upphettning kan göra att det luktar lite bränt. Denna teknik gör att man endast tar bort karies och ingenting av tandsubstansen. Lasern steriliserar också och man kan alltså lägga på en fyllning utan att riskera kariesangrepp under fyllningen. 

Det gör inte heller ont med lasern dels för att den bedövar tanden och dels för att man slipper alla vibrationer som borren åstadkommer. Risken för att tanden dör minskar också. 

Lasern kan också användas för att ta bort kronor och broar förutsatt att de är helkeramiska. Finns metallskelett så kan inte lasern tränga igenom metallen. Vid laserbehandlingen krackelerar själva cementet som kronan eller bron är limmad med och det är bara att lyfta bort kronan eller bron. I bästa fall går de att återanvända. 

För barn är förstås laser den bästa metoden. Man slipper borren och slipper att tandläkaren skrapar och tvättar på tanden. Googla på tandläkarlaser och tandläkare för att se om det finns någon tandläkare som har laser för att ta bort karies i ditt område. Viktigt är att skilja på läkande lågenergilaser och tandläkarlaser. Med den senare tar man bort karies och den kan också användas som skärverktyg vid operationer. 

Läs mer om laser via länkarna nedan.

Till artikel i Tf-bladet om tandläkarlaser
Se mer praktikertjänsts artikel om lasertandvård
Se också Oral Wellness beskrivning av lasertandvård (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)