Många med långvariga och allvarliga symtom av Covid-19 har blivit eller riskerar bli utförsäkrade. Det här är något som drabbat tandvårdsskadade och elöverkänsliga under lång tid. Problemen accelererade för några år sedan när försäkringskassans direktiv ändrades. Detta drabbar hårt svaga och utsatta människor. De som allra mest behöver samhällets stöd för att tillfriskna. 

Den som är sjuk måste kunna känna trygghet både under sjukdomstiden och vid rehabilitering. Att ha en statisk regel som gör att så gott som alla tvingas till arbetsförmedlingen när de varit sjuka i 180 dagar gör inte folk friskare, snarare tvärt om.

En del av dem som är allvarligt sjuka med extrem trötthet, koncentrationsproblem och värk får inte någon som helst ersättning av försäkringskassan. Till arbetsförmedlingen orkar eller kan de inte gå och många vet att de aldrig kommer att klara av ett arbete ens några timmar per dag. Tröttheten och koncentrationsförmågan sätter stopp.

Att ansöka om socialbidrag är inte förstahandsvalet istället tvingas en del att leva på sin partners lön eller på sina föräldrar. I ett rikt välfärdsland som Sverige borde det inte vara så här.

Fusk med bidrag ska förstås stävjas, men de som är sjuka och inte orkar eller kan utföra ett arbete måste få ekonomisk hjälp att klara sig.

Kanske kan debatten som nu blossat upp i spåren av Covid-19 förmå våra politiker att fatta beslut om att slopa 180-dagarsregeln och istället se till den enskilda människans arbetshinder och behov av vård och rehabilitering.

Läs några av alla de debattartiklar som publicerats i ilska och vanmakt över att tvingas ut i arbetslivet, trots att sjukdomen finns kvar och att orken tryter.

Covid-19 sjuka i på Aftonbladet
Mer om utförsäkring i Expressen
 av Covid-19 sjuka personer
Cancersjuk ensamstående mamma
skriver i Expressen (2018)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)