- Hälsa
- Politik

Många med långvariga och allvarliga symtom av Covid-19 har blivit eller riskerar bli utförsäkrade. Det här är något som drabbat tandvårdsskadade och elöverkänsliga under lång tid. Problemen accelererade för några år sedan när försäkringskassans direktiv ändrades. Detta drabbar hårt svaga och utsatta människor. De som allra mest behöver samhällets stöd för att tillfriskna.
Den som är sjuk måste kunna känna trygghet både under sjukdomstiden och vid rehabilitering. Att ha en statisk regel som gör att så gott som alla tvingas till arbetsförmedlingen när de varit sjuka i 180 dagar gör inte folk friskare, snarare tvärt om.
En del av dem som är allvarligt sjuka med extrem trötthet, koncentrationsproblem och värk får inte någon som helst ersättning av försäkringskassan. Till arbetsförmedlingen orkar eller kan de inte gå och många vet att de aldrig kommer att klara av ett arbete ens några timmar per dag. Tröttheten och koncentrationsförmågan sätter stopp.
Att ansöka om socialbidrag är inte förstahandsvalet istället tvingas en del att leva på sin partners lön eller på sina föräldrar. I ett rikt välfärdsland som Sverige borde det inte vara så här.
Fusk med bidrag ska förstås stävjas, men de som är sjuka och inte orkar eller kan utföra ett arbete måste få ekonomisk hjälp att klara sig.
Kanske kan debatten som nu blossat upp i spåren av Covid-19 förmå våra politiker att fatta beslut om att slopa 180-dagarsregeln och istället se till den enskilda människans arbetshinder och behov av vård och rehabilitering.
Läs några av alla de debattartiklar som publicerats i ilska och vanmakt över att tvingas ut i arbetslivet, trots att sjukdomen finns kvar och att orken tryter.
Covid-19 sjuka i på Aftonbladet
Mer om utförsäkring i Expressen av Covid-19 sjuka personer
Cancersjuk ensamstående mamma skriver i Expressen (2018)