Tandhälsoförbundet (Tf) kontaktas ofta av oroliga föräldrar som blir uppmanade att använda fluoridtandkräm, fluorsköljning, fluortabletter med mera för att minska kariesrisken. Föräldrarna frågar efter säkrare alternativ och är ofta upprörda över tandläkares nonchalans mot fluoridernas biverkningsrisker.

Tf förordar tandkrämer med hydroxiapatit istället för fluorider. Sådana tandkrämer finns nu att köpa i Sverige och minskar också risken för karies genom att hydroxiapatit binds till emaljen respektive dentinet och därmed bidrar till tandens naturliga remineralisering.

Andra alternativ är att förbättra kosten så att saliven blir basisk och att halten kalcium och fosfater hålls på en nivå som gör att tändernas små mikroskopiska hål lagas naturligt.

Det är främst hälsokostaffärer som säljer tandkrämer med hydroxiapatit. Sådana tandkrämer har funnits i Japan sedan 1980-talet och en hel del forskning finns om dess verkningar. Konceptet är framtaget i amerikansk rymdforskning då folk som befinner sig i tyngdlöst tillstånd snabbt urkalkar skelettet.

Forskning finns som visar att fluorider kan ge allvarliga biverkningar. Särskilt gäller det om de tillsätts dricksvattnet. Det ger inte i Sverige, men vissa områden som Kalmar och Uppsala har naturligt höga halter fluor i dricksvatten och särskilt om man har egen brunn.

Om man får i sig höga fluoridhalter kan allvarliga hälsokonsekvenser uppträda. Särskilt gäller det barn som är mycket känsliga för detta ämne. Det är också därför barntandkräm innehåller betydligt lägre fluoridhalter än vuxentandkräm och det är också därför Ramlösa på sina flaskor är tydliga med att barn under sju år inte ska dricka deras flaskvatten som innehåller relativt höga fluoridhalter.

- Fluorider tas upp via tarmen och utsöndras via njurarna.Njurarna är mer outvecklade hos barn än vuxna, vilket gör att barn ackumulerar fluorider mer än vuxna.  
- Fluorider lagras i ben (99%), vilket innebär lagring i skelettet och tänderna. Fluorider i benmärgen påverkar immunförsvaret.
- Exponering för fluorid kan skada barns tandemalj och de första tecknen är fläckar på tänderna.
- En potentiell länk mellan fluorid och bencancer (osteosarkom) hos pojkar mellan fem och sju år finns.
- Fluorider påverkar sköldkörtelns funktion även i låga halter, särskilt gäller det vid jodbrist.
- Fluorider förvärrar diabetes hos vissa individer genom att öka blodsockernivån. Diabetes minskar förmågan att utsöndra fluorider.
- Fluorid påverkar tallkottkörteln negativt, vilket kan innebära sömnsvårigheter och för tidig pubertet hos flickor.
- Tandkräm med fluorider kan orsaka munsår och blåsor i munnen hos känsliga individer. Allergi mot fluorider kan förekomma.
- Mycket hög halt fluorid kan orsaka förgiftning. Ett dödsfall finns beskrivet då en 3-årig pojke svalde tvåprocentig fluoridgel som han hade på tänderna.

Mer om fluoriders hälsorisker i IAOMT:s position paper om fluorider.
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)