Nya intressanta strömningar finns bland tandläkarkollektivet. Inom kort hålls en kurs i vad som på engelska kallas slow dentistry. Tandläkare dr Miguel Stanley från White Clinic i Lissabon Portugal önskar att tandläkare ska gå från den snabba tandvården, där man inte ens hinner desinficera tandläkarstolen mellan patienterna, till en långsammare tandvård som mer siktar på kvalitet.  

Dr Stanley kallar dagens snabba tandvården "drill, fill and pay the bill" (borra, fyll och betala) och anser att den leder till sämre hygien och sämre lagningar, rotfyllningar med mera som på sikt kan skada patienten. Han anser att långsam tandvård är en fundamental mänsklig rättighet. 

Han tror dock inte att tandläkarna är särskilt intresserade av hans tankar, men han hävdar att patienterna kommer att ställa krav på bra tandläkarjobb och då kravs mer tid än vad tandläkaren har i dag.

Samtidigt konstaterar han att tandläkare faktiskt under utbildningen tränas i att arbeta långsamt för att kunna göra ett kvalitativt bra jobb. Men det tycks de glömma bort när de kommer ut i arbetslivet. 

I dag är det få svenska tandläkare som tar god tid med patienterna. Dock har vi några tandläkare som vill ha en timmes konsultations- och undersökningstid innan de börjar arbeta med patienten. Anledningen är just att de då anser sig kunna göra ett bättre jobb. Arbetssättet kostar patienten mer, men frågan är om inte det långsiktigt är värt pengarna. 

Viktigt enligt Stanley är just hygienen, som är svår att hinna med på 15-20 minuter per patient. Först vill han att tandläkarstolen decinficeras ordentligt mellan patienterna. Därefter vill han att tandläkaren i de allra flesta fall använder kofferdam, såväl när det gäller rotfyllningar som vid annan tandbehandling.

Till artikeln i Dental Tribune (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)