Zirkonia finns nu i färgade material. Dessa monolitiska kronor och broar är bra och hållfasta. Om de är slipade och polerade sliter de mycket lite på motstående egna tänder. Prata med tandläkaren om vilken sorts Zirkonia som ska användas. Tandhälsoförbundet (Tf) rekommenderar alltså monolitiska kronor som redan från början är färgade.

Det är svårt att välja bra dentala material. Tidigare var den Zirkonia som användes i tandvården väldigt vit och färgen bröt därmed av mot den naturliga tandfärgen. För att kronan eller bron ska se snyggare ut kan  man därför bränna på ett lager färgat porslin för utseendets skull. Men nu finns färgad Zirkonia som gör att man kan få rätt färg på kronan eller bron redan från början. 

Specialisten på keramiska material tandläkare Noran de Basso har på flera föredrag för Tf:s medlemmar berättat att det påbrända porslinet sliter på motsatta egna tänder då det blir som små piggar av porslinet. Det är också känt att det påbrända porslinet kan frakturera och spricka, vilket förstås inte heller är bra. 

De nya Zirkoniamaterialen är färgade rakt i genom, vilket gör att tandläkaren kan välja en färg som passar ens egna tänder och man slipper färgsätta efteråt. De nya monolistiska Zirkonia-materialen kan man slipa eller polera och då nöter de inte alls lika mycket på motstående naturliga tänder som det påbrända porslinet gör. 

Välja alltså monolitiska Zirkoniamaterial både för bättre hållfasthet och för att minska risken för slitage på kvarvarande egna tänder. Tänk också på att en del kan vara känsliga för cementet som tandläkaren sätter fast kronan eller bron med. Se mer olika cementer i Tf:s broschyr om tandlagningsmaterial. 

Till forskningsartikeln om nötning av Zirkonia mot motstående tänder (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)