Kvicksilver från amalgam utsöndras främst med avföring och hamnar i rötslam tillsammans med andra miljögifter, smittämnen och medicinskt aktiva ämnen. Schweiz har från 2006 förbjudit slamdeponering på odlingsmark med hänvisning till främst kvicksilver och hormonimiterande ämnen.
Slam från reningsverk – förbränning stoppar giftspridning
Ett stopp även i Sverige krävs nu av bl a nätverket Ren åker – Ren mat med stöd av TF. Förbränning av slam ökar snabbt i Europa och Sverige kan omgående satsa på detta alternativ för att hindra förgiftning av mark och livsmedel.
Bioenergi i stället för miljögifter.
Efter decenniers miljölarm och stridigheter kopplade till slamspridning ställer Europa nu snabbt om till förbränning som en hållbar lösning. Slammet ger då alltmer efterfrågad bioenergi samtidigt som smittämnen och miljögifter effektivt destrueras.
Framåt för förbränning: På några få år har slamförbränning redan ersatt det mesta av tidigare slamdeponering. Efter miljöinsatser på 1980-talet och skarpa utsläppskrav från EU är avfallsförbränning numera särskilt väl kontrollerad med avseende på utsläpp. Schweiz, Österrike och Tyskland leder utvecklingen för slamförbränning inom Europa. Möjligheter för Sverige har utretts.
Hamburg och Schweiz: Ledande på storskalig förbränning av slam är kanske anläggningen VERA som drivs av Vattenfall och ger både el och fjärrvärme från rötning och förbränning av Hamburgområdets slam. För mindre städer används som i Schweiz ofta samförbränning med andra bränslen.
Sverige svänger: Nätverket Ren Åker – Ren Mat verkar nu för ett totalt stopp för slamspridning. Långtgående mål för mer bioenergi ställs upp inom EU och förbränning av hushållsavfall har t ex redan ökat starkt i Sverige. Viktigt är att regeringen, energimyndigheten, naturvårdsverket, kommuner och landsting nu snabbt driver på för slamförbränning.
Svenskt Vatten: Låsningar till slamspridning på åkrar har gjort att Sverige hamnat efter övriga Europa. Efter en mångårig kritik har Svenskt Vatten nu rekryterat en VD som är välkänd motståndare till slamspridning via tidigare ledning av KRAV.
Professor Göran Petersson September 2009
Kemi- och Bioteknik, Chalmers