Till namninsamlingen för ett amalgamstopp

">

Den engelska tandläkaren Graeme Munro-Hall, som själv jobbar holistiskt och utan metaller, har startat en namninsamling för att förmå EU-parlamentarikerna att rösta för ett amalgamförbud i hela EU. Omröstningen i parlamentet är på gång och beslutar de att amalgamanvändningen i tandvården ska minska utan ett stoppdatum är vårt amalgamförbud i farozonen. Skriv på du också och försök få andra att underteckna uppropet. 

Till namninsamlingen för ett amalgamstopp

EU-parlamentet ska besluta hur kvicksilverkonventionen (Minamatakonventionen) ska implementeras i de olika länderna och vilka lagkrav som ska gälla för att minska kvicksilverutsläppen.

Parlamentarikerna borde skämmas över det förslag som tjänstemännen i kommissionen nu lägger fram då det endast innebär en minskning och inget stoppdatum för dentalt amalgam. Trots att flera EU-länder haft hög svansföring när det gäller arbetet med att minska världens kvicksilverutsläpp föreslås inga radikala åtgärder på något området. Förslaget handlar om att göra minsta möjliga för att uppfylla konventionen.

Kommissionens förslag var inte förväntat då  bland annat en omröstning som kommissionen initierade visade att en majoritet ville fasa ut amalgam från tandvården och kommissionens egen expertkommitté (SCHENIHR) fann i en utredning att riskerna med amalgam gör att detta material inte bör sättas in på barn, gravida, njursjuka eller på sådana som är allergiska mot något av de ingående materialen.

Andra argument för ett amalgamförbud är att andra likvärdiga material i hög grad används i tandvården redan nu, det kostar i praktiken inte mer med kompositer och ett förbud skulle inte äventyra näringslivet på något sätt då dentalmaterialbolag säljer många andra material också. I Sverige och Norge har kostnader för tandvården inte gått upp efter amalgamstoppen 2009 respektive 2008. Dessutom är ett förbud bra för både hälsan och miljön.

Går nuvarande förslag igenom måste Sverige begära undantag från EU:s bestämmelser för att få behålla vårt amalgamförbud.

Sverige har hittills varit ensam om att driva linjen om ett amalgamförbud. Svenska regeringen jobbar hårt för att få med fler länder på förbudslinjen och tandläkaruppropet kanske kan få Storbritannien att ge den svenska linjen stöd.

Slutligen är det parlamentarikerna som röstar om förslaget och det är dem vi som enskilda personer eller organisationer kan påverka. Ta alltså kontakt med EU-parlamentariker och skriv under namninsamlingen från den engelske holistiske tandläkaren Graeme Munro-Hall.

Till namninsamlingen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)