Många lider av sköldkörtelproblem i någon form och flertalet är kvinnor. Kostomläggning kan få mycket stor effekt och radikalt minska behovet av mediciner. Sköldkörteln påverkas också av kvicksilver och därför har många amalgamskadade sådana problem. En del blir bättre efter fyllningsbyte. 

Forskning finns som visar att kostomläggning och minskad stress kan förbättra sköldkörtelns funktion och minska eller i bästa fall helt ta bort behovet av mediciner. 

Kostomläggningen innebär antiinflammatorisk kost. Man tar alltså bort sådant som kan orsaka inflammation, som spannmål, mejeriprodukter, potatisväxter, ägg, nötter, frön, baljväxter, växtoljor och socker. Istället äter man mer av rotfrukter, grönsaker och fisk och fågel.

Av en artikel i tidskriften Kurera framgår att man redan några veckor efter kostomläggningen kan märka skillnad. Det handlar alltså om att adressera grundproblemet och inte bara ta hand om symtomen.

Glutenintolerans är vanligt bland dem med sköldkörtelproblem och därmed har man också en obalanserad tarmflora. Om man lever under stor stress ökar också risken för sådana besvär. Jod har viktiga funktioner vid bildning av sköldkörtelprobem och därför är det en god idé att testa om man har jodbrist eller ta tillskott för att se om man blir bättre. 

En italiensk studie visade att personer som lät bli gluten under ett år också blev av med sina hypotyreosproblem. Dessutom gick TPO-antikropparna ned och de autoimmuna attackerna minskade med 44 procent. Gluten är alltså av ondo om man har sköldkörtelproblem 

Tandhälsoförbundet (Tf) har erfarenhet av att en del personer med sköldkörtelproblem successivt kan trappa ner medicineringen efter att amalgamet tagits bort. Kvicksilver kan lagras i sköldkörteln och i takt med att kvicksilver utsöndras ur kroppen kan sköldkörtelns funktion förbättras. Men det tar rätt lång tid. 

Till artikel i Kurera

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)