- Forskning
- Hälsa
- Politik
Inte bara bakterier som bidrar till karies finns i munhålan utan där finns också många mikroorganismer som kan orsaka allvarliga sjukdomar och sepsis (blodförgiftning). Både läkare och tandläkare behöver bli mer uppmärksamma på hur munhålans bakterier och andra mikroorganismer kan öka risken för sjukdomar i andra delar av kroppen.
Stelkrampsbakterier (Clostridium tetanus) är exempel på en sorts bakterie som kan ge mycket allvarliga symtom och kan leda till döden. Ingen stor mängd personer utvecklar stelkramp på grund av bakterier i munhålan, men om orsaken finns i tandköttet eller en rotfylld tand så måste detta uppmärksammas av vården för att rätt behandling ska kunna ges.
Insjuknande i stelkramp har rapporterats efter karies, tandutdragning, rotbehandling, parodontal abscess och oralt mjukdelstrauma. Bakterierna kan ligga inaktiva i form av sporer för att senare t.ex. då de kommit in i blodomloppet vakna till liv. När bakterien dör utsöndras giftet som när det kommer in i nervbanorna kan leda till döden.
Stelkramp ger muskelsammandragningar och stelhet särskilt i käken och halsen, man kan få svårighet att svälja, öppna munnen och kramper. Trots att det gällande stelkramp är viktigt med snabb diagnos så kan det dröja speciellt om orsaken är en tandutdragning eller rengöring av tandköttet. Vaccination minskar risken för att man dör av toxinet.
Även sepsis kan bero på bakterier och mikroorganismer i munhålan, men gällande sepsis är det många olika bakterier, svampar med mera som kan orsaka problem. Sepsis har ett snabbt förlopp där kroppens organ skadas och kan leda till döden. Precis som för stelkramp gäller det att snabbt finna orsaken för att kunna ge rätt behandling.
Sannolikt är både stelkramp och sepsis ovanligt på grund av bakterier och andra mikroorganismer i munhålan och rotfyllda tänder. Ändå är det viktigt att vården uppmärksammar att orsaken kan finnas där. Särskilt som dessa sjukdomar kräver snabb diagnos och korrekt behandling för att inte leda till döden.
Se mer om stelkramp på Wikipedia
Till reviewartikel om stelkramp kopplad till tänder och munhåla (2022, engelska)
Ytterligare en reviewartikel om stelkramp kopplad till tänder och munhåla (2023, engelska)
Till artikel om sepsis och bakterier i tandkött och infekterade tänder/rotfyllda tänder (engelska)
Se också kopplingen D-vitaminbrist och sepsis