Axel Schulman skriver i dag (10/4 2022) om skammen att ha dåliga tänder. Artikeln är publicerad i DN:s kulturbilaga och beskriver tydligt det många tandvårdsskadade upplevt. Han fick ingen hjälp att sköta tänderna som liten, matvanorna var nog inte så bra och till råga på allt slant tandläkaren med borren då Axel var 7 år. Han beskriver också hur tandvårdsrädslan gjorde att han alltid sköt upp besök hos tandläkaren tills tanden inte längre gick att rädda. 

Många problem grundläggs i barndomen, menar Axel Schulman och tar sig själv som exempel. Min första tand som ömmade gick jag med i ett år och då var det försent att rädda den. Jag fick förslag att rotfylla den, men som student hade jag inte de pengarna. Att dra ut tanden var billigast och det gjorde jag, skriver han.

Axel beskriver i artikeln att han ofta blev retad av kamraterna när han var liten för att tänderna var trasiga och nerslitna. Får man inte hjälp som liten att sköta tänderna och inte heller tillräckligt näringrik kost för att tänderna ska återmineralisera sig själva då blir det hål i tänderna. 

I dag är det precis som om samhället tycker att de med dåliga tänder får skylla sig själva, vilket förstärks av de höga kostnaderna för tandvården. Det borde inte vara någon skillnad i pris om man går till doktorn eller till tandläkaren. Man ska inte heller behöva skämmas för att man har dåliga tänder.

Artikeln på DN:s kultursida är en låst artikel för den som inte prenumererar på DN. Se mer här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)