- Forskning
- Hälsa

Tidigare var det vanligt att visdomständerna togs bort redan i 20-årsåldern, men under senare tid har man blivit mer restriktiv med sådana extraktioner. Det kan ge problem senare i livet och eventuellt kan flera tänder ha påverkats. Forskning.no redovisar hur tandläkaren Hauk Øyri, odontologiska fakulteten vid Oslo universitet, funderat gällande visdomständerna.
Tandläkaren och forskaren Hauk Øyri som forskat inom området berättar att anledningen till problem med visdomständerna är att käkarna successivt blivit kortare. Det handlar främst om förändrade matvanor och att man inte längre tuggar lika mycket som jägarfolken gjorde. Käkarnas tillväxt har minskat mycket under de senaste decennierna, vilket lett till krokiga tänder som växer på varandra. Men i den norska artikeln tas bara visdomständerna upp.
Visdomständerna kommer upp sent och först i åldern 17-22 år tränger de fram. Har man då för trånga käkar kan de inte alltid komma och ibland kommer de fram bara delvis och kanske ligger snett. Det i sin tur gör det svårt att komma åt att hålla rent.
Det är väl känt att det är bättre att ta bort visdomständerna när man är under 25 år. Nu har samhället blivit mer restriktivt med att ta bort tänder och därför får fler visdomständer sitta kvar. I England fattades sådana beslut år 2000 och man fick då en kraftig nedgång i extraherade visdomständer.
Av den norska artikeln framgår att det bara dröjde några år så blev det kariesangrepp och infektioner i dem och ibland skadades tänderna bredvid. Ytterligare några år senare ökade infektionerna i visdomständerna ännu mer och tandläkarna fick ofta ta bort även tanden bredvid då den också påverkats. Men nu var det alltså infektioner som var orsaken.
Det här visar säger Øyri att slutar man ta bort visdomständerna så blir det mer komplikationer senare. Men det handlar främst om att käkarna är för trånga och arbetar man med att ge barnen bra näringsstatus och ordentligt tuggmotstånd så bör käkarnas tillväxt förbättras. I sådana fall kan visdomständerna sitta kvar. Det är alltså främst visdomständer som sitter trångt eller kommit upp snett som behöver tas bort.
Intressant är också att andelen av befolkningen som har kvar sina visdomständer varierar med olika folkslag. Så har exempelvis en av tio skandinaver kvar sina visdomständer medan hela 40 procent av dem som bor i Asien saknar visdomständer.