Dagens sjukförsäkring måste ändras för att inte tvinga ut sjuka människor i arbetslivet, skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin. Idag bestämmer försäkringskassan att man inte längre är sjuk efter en viss tid och man måste ge sig ut för att söka "hitta-jobb". En radikal förändring behövs. 

Många har fått upp ögonen för sjukförsäkringens brister. Dock är det inget nytt, men de som är långtidssjuka av covid-19 har lyckats fånga den mediala uppmärksamheten på detta.

I välfärdslandet Sverige är det många sjuka, antingen det är covid-19, kroniskt trötthetssyndrom eller något annat, som tvingas skriva in sig på arbetsförmedlingen trots att ingen vill anställda dem på grund av sjukdom. 

Kanske finns en chans till ändrade regler för sjukpenning. De som är sjuka och behöver rehabilitering måste få slutföra rehabiliteringen utan stress från försäkringskassan.

De som är sjuka och inte orkar med ett heltidsjobb måste också få chansen till sjukpenning på den övriga tiden. De allra flesta vill arbeta och de som inte klarar ett heltidsarbete måste samhället hjälpa till en rimlig försörjning. 

Idag blir en del utförsäkrade av nitiska tjänstemän på försäkringskassan trots att läkare avråder. En del av dessa överklagar indragen sjukpenning och i bästa fall får de rätt i högre instans. Men man ska inte behövs slåss för sina rättigheter när man är sjuk eller utmattad. 

Läs debattartikeln i Aftonbladet
Se uppdrag granskning

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)