Om man är sjuk och doktorn inte hittar något fel så kan det mycket väl vara problem med rotfyllda tänder, amalgam eller andra tandlagningsmaterial av metaller eller infektioner i tandköttet. Dagens provtagningsmetoder kan inte fånga dessa besvär och därför måste man vara sin egen detektiv. Gå tillbaka och fundera på vad som hände då sjukdomen bröt ut. 

Problem från tänderna och munhålan är mångfasetterat och det är inte lätt varken för tandläkare eller läkare att koppla besvären till tänderna. Många finner ändå ett samband då de tänker efter vad som hände i samband med att symtomen bröt ut. 

 • Många har fortfarande amalgam kvar i tänder, vilket ständigt läcker kvicksilver till inandningsluften. 80 % av det kvicksilver som andas in tas upp av blodet och förs till olika organ. Amalgam är således en källa som kan ställa till besvär och ohälsa. 
 • Andra metaller som guld, kobolt-krom och titan kan folk också bli sjuka av.
 • Flera olika metaller samtidigt i munhålan ställer ofta till besvär i form av galvaniska strämmar mellan metallerna. En eller två metaller kan en del tåla, men de som har fler metaller i munna blir oftast sjuka. 
 • Rotfyllda tänder är fulla av bakterier även om de ser bra ut. Besvär kan yttra sig långt ifrån  den rotfyllda tanden. Knäbesvär, ansiktssmärtor och mycket mer har blivit bra efter borttagning av rotfyllda tänder. Bröstcancer kopplas till rotfyllda tänder i modern forskning. 
 • Bakterier i tandköttet eller från rotfyllda tänder kan transporteras till andra delar av kroppen och där ställa till besvär. Hjärtinfarkter kopplas numera till bakterier i munhålan och särskilt om man har parodontit (tandlossning). 
 • Dålig tandhälsa ökar risken för för tidig död. 

Medlemskap i Tandhälsoförbundet ger kunskaper om munhålans och tändernas betydelse för den allmänna hälsan. Många är i dag sjuka helt i onödan. Läs mer på hemsidan under rubriken Min historia  och titta på youtubefilmerna i högerspalten. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

 • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
 • Patientens rättigheter som konsument stärks.
 • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
 • Tandvården ska bli helt metallfri.
 • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
 • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
 • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
 • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
 • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)