Allt fler telefonsamtal till Tandhälsoförbundet handlar om titanimplantat och sjukdomar som patienten kopplar till insättningen av implantaten. Symtomen kan vara extrem trötthet, hjärtbesvär, hosta, bihålebesvär och mycket mer. Ofta har dessa personer fått titanimplantat insatta i en mun full med andra metaller som guld och/eller amalgam. Det borde vara förbjudet att ha mer än en metall i kroppen. 

Flera olika metaller i munhålan kan ställa till många olika problem. Dels skapar metallerna strömmar mellan varandra inklusive jonvandringar och många olika störningar kan uppstå i kroppen. Dels kan allergier mot metallerna uppstå. Orsaken till symtomen kan därför variera liksom de individuella besvären. Bäst är att helt undvika metaller i folks tänder och käkar. 

Galvaniska strömmar bildas alltså i munhålan om man har flera olika metaller. Många gånger handlar det om nanoströmmar som man kanske inte riktigt känner av, men kroppens balans kan ändå störas av detta. I vissa fall är strömmarna mellan metallerna tydliga och man kan känna av dem på tungan. 

Utlösning av metalljoner orsakas av den spänning som uppstår mellan metallerna. Om man har titan och guld så ökar avgivningen av titanjoner och de i sin tur kan vandra runt i kroppen och påverka olika organ. I sådana fall kan man oftast påvisa titan i tånaglarna, som också kan bli gulaktiga. Typiska symtom på titanförgiftning är bihålebesvär och torrhosta samt hjärtproblem. 

Metallallergier är inte helt ovanligt. Då man hela tiden utsätts för det vita färgämnet titandioxid (läkemedel, tandkräm med mera) så har en del redan från början utvecklat en allergi mot titan. Sätter man då in titanimplantat kan allergin förvärras och skapa allvarliga problem. 

Det borde vara förbjudet att sätta in mer än en metall i folks tänder. Socialstyrelsen borde i de nationella riktlinjerna för tandvården tydligt tala om att endast en metall får användas i folks tänder. Dessutom bör alla allergitestas innan titan, guld eller krom sätts in i tänderna i form av implantat, kronor, broar eller andra proteser.

Mer information om risker med metaller (forskningsrapporter)
Till artikel om Britta som tillfrisknade då metallbro togs bort
Till artikel om Eva som blev risk då titanimplantaten togs bort
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)