- Hälsa

Svenska forskare har deltagit i en studie som visar att selenbrist både under fosterstadiet och senare under barndomen försämrar den kognitiva förmåga. Studien gjordes på barn i Bangladesh och selenhalten mättes hos modern under graviditeten och hos barnen vid 5 och 10 års ålder och barnen genomgick också tester för att kontrollera den kognitiva förmågan.
Selen behövs i många av kroppens processer bland annat finns ett selenprotein som skyddar nervercellerna och detta protein finns i stor mängd i hjärnan. Selen behövs för avgiftningen och för sköldkörtelns funktion och har betydelse för att binda kvicksilver i hjärnan, men det sista har inte forskara tagit upp i sin rapport..
Studie gjordes som en del i undersökningen "Infant Nutrition Interventions in Matlab (MINIMat), som är en randomiserad populationsstudie i Banlgadesh. 1408 barn inkluderades och det var tydligt att selenhalten var positivt korrelerad till barnens kognitiva funktion, men forskarna fann också att mycket höga halter kunde ge biverkningar. Den ökade kognitiva förmåga var dock låg i förhållande till andra faktorer som skolmiljön och föräldrarnas IQ.
Slutsatserna i studien ansågs giltiga över hela världen, eftersom flertalet länder har låga selenhalter i jordarna och därmed en befolkning med selenbrist. Det finns således anledning för gravida att ta selen som kosttillskott och att se till att barnen under uppväxten får i sig tillräckliga mängder.
En viktig anledning till den här diskuterade effekten av selen ansåg forskarna kan bero på selens kraftiga effekt som antioxidant som utgör skydd mot oxidativ stress. Amalgamskadade har mestadels stort behov av selen och främst för avgiftningens skull, men då den oxidativa stressen är hög till följd av halten tungmetaller har även selens effekt som antioxidant sannolikt stor betydelse.
Till den vetenskapliga artikeln (engelska)