- Forskning
- Hälsa
Sverige är ett selenfattigt land och ett otillräckligt intag ökar riskerna för att ådra sig olika sjukdomar. Selen finns i cirka 25 olika proteiner/enzymer med viktiga funktioner i bland annat försvaret mot fria radikaler. Selen skyddar dessutom mot giftiga metaller.
En studie från selenfattiga Polen undersökte om och i vilken grad selen påverkar olika aspekter av glykosbalansen och i förlängningen om selenbrist påverkar risken för diabetes och följdsjukdomar.
Forskarna mätte aktiviteten av 15 gener, involverade i glykosmetabolismen, hos 76 personer i 35-årsåldern, 36 män och 40 kvinnor, ej rökare. Försökspersonerna fick 200 mikrogram selen/dag i form av selenjäst (selenmetionin). Selen och generna, plasma glykos och hemoglobinbundet glykos (glykering) mättes före selentillskott och efter 2 och 6 veckor med tillskott och ytterligare en gång en månad efter försöket då inget extra selen intogs under mellantiden.
Selentillskott minskade signifikant nivån av glykos-hemoglobin men inte basala glykosnivån i plasma. Aktiviteten av 7 gener, inbegripna i glykosmetabolismen minskade signifikant, Generna styr insulin-signalering, glykolys och pyruvat metabolismen. Selenhalten i blodet nära fördubblades efter intaget av tillskott och gick tillbaka till nära ursprungsnivån efter en ytterligare månad utan tillskott.
Tidigare studier har tytt på en förbättrad glykoshantering och minskad insulinresistens hos diabetiker efter tillskott av selen. Studier av selenintag och diabetes i större populationer har gett blandade resultat, där en del studier tyder på ökad risk för diabetes vid högre selennivåer och andra på minskad risk. Forskarna misstänker att inverkan av selen på risken för diabetes har en U-form, där både lågt och högt intag ökar risken och att positiv effekt finns inom ett relativt smalt område. Ospecifik glykering är en markör för åldrande, typ 2 diabetes och neurodegenerativa sjukdomar och en minskning av nivån med lagom selenintag har positiva effekter på åldersrelaterade sjukdomar.