- Forskning
- Hälsa
Selen är ett nödvändigt mineral för att kroppens metabolism ska fungera. Det binder kvicksilver hårt och selenbrist ökar risken för förgiftning av kvicksilver. Sjukdomar som förknippas med selenbrist är t ex vissa sköldkörtelsjukdomar, känslighet för infektioner liksom till Alzheimers och Parkinsons sjukdomar. Detta framgår bland annat av en nyligen publicerad forskningsrapport.
En intressant artikel om mineralet selen har nyligen publicerats, främst handlar den om mätmetoder men det finns också en intressant sammanfattande inledning till själva den vetenskapliga delen. För några år sedan publicerades en annan intressant artikel om selen i The Lancet. Se länkar nedan.
Forskarna konstaterar att selen har stor betydelse för olika kroppsfunktioner inklusive de kognitiva. Extremt selenfattig kost kan ge upphov till försämrat immunförsvar och kognitiva besvär liksom till problem med sköldkörteln, ökad känslighet för virus och neurologiska sjukdomar som epilepsi och Parkinsons sjukdom. Risken för dessa sjukdomar minskade vid selentillskott.
Hittills har 25 selenproteiner identifierats och de innehåller alla selencystein och hälften av dessa proteiner anses biologiskt viktiga. Bland dessa kan nämnas enzymerna glutationperoxidas och jodotyronin-dejodinas, som behövs för avgiftningen respektive sköldkörtelns funktion. Att selen skyddar mot kvicksilver tror forskarna beror på den extremt starka bindningen mellan selen och kvicksilver som vida överstiger bidningskraften i vanliga kelerande medel som DMSA.
Sedan tidigare är det känt att svenskar äter selenfattig kost, vilket beror på våra selenfattiga jordar. I Finland har man sedan 1980-talet gödslat med selen just för att höga halten i livsmedel. De flesta svenskar behöver därför selentillskott. Särskilt gäller det personer med amalgamfyllningar som ständigt läcker kvicksilver.
Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar minst 200 mikrogram selen om dagen. För den som genomgår sanering kan en fördubbling av mängden vara lämpligt. Dock är det skadligt att ta för mycket och mer än 500 mikrogram per dag bör ingen ta utan kontakt med terapeut eller läkare.
Till vetenskaplig artikel om selen och mätmetoder (engelska)
Till artikeln Selinum and Human Health (engelska, The Lancet)