Flera olika metaller i munhålan ställer ofta till med många olika problem som värk, svårighet att gapa, tugga, tinnitus med mera. I tandvården finns metallfria alternativ till allt och därför behövs inte metaller. Tänk på det vid insättning av implantat, kronor, broar eller proteser.

Det är inte ovanligt att folk kontaktar Tandhälsoförbundet (Tf) på grund av att de misstänker att deras implantat eller amalgamfyllningar orsakar problem med extrem trötthet, värk, synbesvär, tinnitus eller något annat. Besvären uppkom i allmänhet vid ett tandläkarbesök eller strax efter. 

Det som händer i kroppen när man har flera olika metaller är att metallerna bildar som galvaniska element, vilket innebär att metallers olika så kallade redoxpotentialer orsakar spänningar mellan metallerna. Det i sin tur innebär att metalljoner frigörs och och orsakar små nanoströmmar.

Dessa strömmar påverkar kroppen på många olika sätt och kan alltså orsaka störningar som ger de ovan nämnda besvären. Särskilt stora problem kan uppkomma om man får ett titanimplantat och redan har en guldkrona eller om man får titanimplantat om man har många amalgamfyllningar. 

Får man besvär kan det vara klokt att ta bort någon av metallerna då många kan tåla en metall. Har man exempelvis fått ett titanimplantat samtidigt som man har en guldbro så kan besvären upphöra om man tar bort guldet. 

Om man ska sätta in ett implantat och har guld eller amalgam i tänderna så kan man välja ett keramiskt implantat (Zirkonia). Då uppstår sällan problem. Den som däremot sätter in titanimplantat bör först ta ut guld eller amalgam för att minska risken för framtida besvär. Se några av de historier medlemmar skickat in som visar just riskerna med flera olika metaller och att man faktiskt kan bli frisk om man tar bort dem.

Till Viviannes berättelse om allvarliga besvär av titanimplantat med metallkeramik ovanpå
Till berättelsen om Britta som blev sjuk av titanimplantat också med metallbro ovanpå

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)