- Dentala material
- Hälsa

Många medlemmar i Tandvårdsskadeförbundet är känsliga för metaller och ska undvika sådana i olika dentala material. Trots riskerna fortsätter tandvården att använda metallegeringar. Sådana i krom-kobolt blir allt vanligare då de är lätta att jobba med och är lite mjukare än t ex motsvarande arbeten i titan.
Det finns alltså anledning att kontrollera noga hur tandläkaren tänker sig att kronor, broar och proteser ska göras. Metallskelett är vanligt och på detta bränns, i fallen med kronor och broar, porslinet på metallen vilket gör att de blir tandfärgade och fina med bra lyster.
Proteser byggs ofta också upp på ett metallskelett. Dock finns möjlighet att ha helt metallfritt vid alla tillfällen då ersättningständer eller proteser tillverkas. Flera olika plaster finns med olika sammansättning och keramiska material är också möjliga att använda om man är känslig för alla de plaster som marknaden tillhandahåller.
Förutom risken för allergi och annan överkänslighet kan metaller också fungera som antenner och medför ökad känslighet för elektromagnetiska fält. Dessutom skapas galvaniska strömmar mellan olika metaller, vilket i sig ställer till problem med utlösning av metalljoner. Det finns således flera skäl till att inte använda metaller anmat än i undantagsfall.
Sådana undantag gäller höftproteser, stentar och pacemaker där det är svårt att undvika metaller och har man exempelvis guld i tänderna kan man få besvär med läckage av metalljoner från tex titan och kromkobolt. Spara därför metaller tills de verkligen behövs.
Se artikel i Tandläkartidningen om kromkoboltlegeringar i tandvården