När organ efter organ slutar fungerar kan det vara sepsis, vilket innebär att man har bakterier eller andra mikroorganismer i blodet och man riskerar få ett överaktivt immunförsvar. Sepsis är ingen ovanlig sjukdom, men ofta är det svårt att hitta orsaken och det inträffar att folk dör av sepsis. Bakterier från munhålan och rotfyllda tänder kan vara orsaken. 

Årligen drabbas 50 000 personer av sepsis och mer än 8000 dör. En del får diffusa symtom som liknar influensa, medan andra kan få akut sepsis med feber, nedsatt urinfunktion, problem med hjärta och lungor. Orsakerna kan vara ett överaktivt immunförsvar eller ett med mycket låg aktivitet. 

När man kommer till sjukhuset finns inget speciellt prov som visar att man har sepsis, men allvarliga problem med andning, vakenhet, blodtryck, puls och nedsatt njurfunktion kan vara tecken på sepsis. Om man har allvarliga problem är det bråttom.

Någon specifik behandling finns inte utan det gäller att ta bort den utlösande infektionen. Man kan t ex sätta in kraftig antibiotika, leta efter varbölder och tömma dem, ta bort rotfyllda inflammerade tänder med mera. När det gäller tänderna kopplar sällan läkare sepsis till dem, vilket kanske gör att folk dör helt i onödan. 

Munhålan är full av bakterier och både parodontit och rotfyllningar kan avge bakterier, svampar och annat som påverkar utveckling av sepsis. Att vara sin egen detektiv kan behövas. Läs till exempel om Siv Eveby som en längre tid plågats av en infekterad tand och som upplevde att organ efter organ försämrades. Läkare hittade inte felet. 

Hon hade länge misstänkt tanden även om tandläkare och läkare hela tiden lugnat henne på den punkten. Till slut tog hon bort tanden och tillfrisknade inom loppet av några dagar. Hennes läkare har nu infört i region Jämtland att man ska remittera till tandläkare vid snabba vårdförlopp som misstanke om sepsis. Problemet är att tandläkare inte upptäcker problemen och därför återremitteras patienterna till doktorn. 

Det gäller alltså att vara sin egen detektiv, men helt klart är att det behövs ökad kunskap om sepsis både bland allmänheten och vården. Problem i munhålan är angelägna att ta med. 

Till artikel i Vetenskap och hälsa sid 32
Till artikel i forskning.se
Till mer på hemsidan

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)