Orättvisorna är stora när det gäller folks tandläkarräkningar. Tandvårdspatienter som fått tänder förstörda i olyckor, på grund av våld i nära relationer, på grund av cancer i käke/munhåla eller bara på grund av felaktiga matvanor får i dag betala flera tiotals tusen eller hundratals tusen kronor för att få nya funktionella tänder. Orättvisan är stor jämfört med sjukvården där man får höftimplantat, nya knäleder, bröstimplantat med mera till så gott som ingen kostnad alls. 

I en debattartikel i DN lyfts frågan om våldsutsatta personer rätt till tandvård på samma villkor som om man går till doktorn. Tandhälsoförbundet driver frågan om att tandvård ska ingå i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd för alla. Tänderna är en del av kroppen och därför är det helt orimligt att ha det som i dag när ett tandimplantat med krona kostar 25 - 30 000 kr samtidigt som folk får höft- och bröstimplantat för så gott som ingen kostnad. 

En tandvårdsreform som likställer tandvården med hälso- och sjukvården är nödvändig för alla som har höga tandvårdskostnader. Det gäller alltså inte bara våldsutsatta personer i nära relationer utan även den som har opererat käkarna på grund av cancer, den som förlorat tänder på grund av parodontit, felaktig kost eller något annat. 

En viktig anledning till att det inte ska kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn är att alla då skulle ha råd att gå till tandläkaren innan kariesangrepp och dylikt blivit så allvarliga att tänderna kanske till och med behöver tas bort. På sikt tjänar samhället på att tandvården ingår i sjukvårdens högkostnadsskydd. 

I Tidöavtalet har regeringspartierna beslutat tillsätta en utredning för att klargöra hur tandvårdens högkostnadsskydd ska närma sig det för den medicinska vården. Det är dags att skrida till handling. Tandvård för alla gör dessutom att inga grupper behöver ställas mot varandra utan alla ska ha samma möjlighet att få sitt tandvårdsbehov åtgärdat. 

Till artikeln i DN

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)