Näringsbrist orsakar hål i tänderna medan bra näring gör att saliven skapar immunitet mot karies. Socker skadar men är inte huvudorsaken till hål i tänderna. Läs vad tandläkare Steven Lin berättar på sin hemsida.   

Steven Lin är bekymrad över modern tandvård och skriver att "det största misstaget är idén att hål i tänderna uppstår på grund av en infektion orsakad av elakartade bakterier, vilket i sin tur till stor del orsakas av att man äter för mycket socker."

Istället säger han att kariesangrepp beror på att man har för lite fettösliga vitaminer som orsakar obalanser i munhålans bakterieflora. Samtidigt påverkas bakteriefloran negativt då vi äter socker och raffinerade produkter beroende på att socker göder fel sorts bakterier, vilket skapar obalanser. 

Steven Lin anser också att man måste förstå hur de så kallade odontoblasterna fungerar. De kommer ursprungligen från benmärgen och sitter mellan tanden, pulpan och dentinet och tar emot signaler om vad som händer i emaljen och upptäcker om något blir fel. De kan hjälpa kroppen att reparera tänderna. 

Välnärda odontoblaster påverkar immunförsvaret och Steven Lin med flera anser att om saliven innehåller tillräckligt med näring så skapas immunitet mot karies. 

Nyckelämnen för bra tandhälsa är vitaminerna A, D och K2, det vill säga de fettlösliga vitaminerna och mineraler som kalcium, fosfater, magnesium och zink. 

Att koka egen benbuljong är ett bra sätt att skapa bra förutsättningar för odontoblasterna att arbeta. Steven Lin anser att man helst ska äta åtminstone lite animalisk föda, men också lägga in mycket grönsaker i kosten och, förstås, undvika socker. 

Läs mer via länken nedan. Glöm inte heller att fytinsyra i sädesslag, bönor med mera binder viktiga näringsämnen. Därför ska man lägga allt som kan gro i blöt ett dygn innan man äter det för att fytinsyran ska brytas ned och mineralerna bli tillgängliga för kroppen. 

Till Steven Lins hemsida och berättelsen om hur man förbättrar tandhälsan särskilt hos barn

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)