Åtgärder kan sättas in redan tidigt i barns utveckling för att se till att de inte får så kallade trångställda tänder som kräver tandställning. Tandläkare Steven Lin har på sin hemsida tagit upp många sådana aspekter som du som förälder kan fundera över. Det handlar bland annat om andning, tuggning och borttagning av tungband. 

Många ungdomar får i dag tandställning då man anser att käken är för trång och att tänderna därmed inte får plats. Ofta får man tandställning i tonåren, men problemen som leder till så kallade trångställda tänder börjar långt tidigare. Faktum är att det går att förebygga och i det arbetet har du som förälder en viktig uppgift. 

Tandläkare Steven Lin berättar om olika orsaker till trångställda tänder som i dag främst korrigeras genom tandställningar och ofta i kombination med att minst fyra friska tänder tas bort. Steven Lin menar att man kan förebygga tandställning, men att åtgärder behövs långt tidigare än i tonåren. 

Att barn andas genom näsan är viktigt. Steven Lin berättar att om barnet andas genom munnen istället för genom näsan så kommer inte tungan att trycka tillräckligt hårt mot gommen. Det handlar alltså om tungans placering under sömnen. Detta är också väl känt bland indianer och andra ursprungsbefolkningar. 

Svårighet att andas med näsan beror ofta på allergier av olika slag som gör näsan täppt. I sådana fall kan barnet få näsdroppar vid läggdags, men allra helst ska man se till att hitta en bra miljö utan mögel, föroreningar eller matallergier. 

Ett för kraftigt tungband kan också ställa till problem som gör att tungan inte vilar mot gommen på ett korrekt sätt. Har barnet ett sådant kan man behöva klippa upp tungbandet. 

Näringstillförseln är också viktig liksom att maten har ett ordentligt tuggmotstånd. Tillräckligt med kalcium, fosfater och magnesium är viktigt för att käkarna ska växa till korrekt. Att koka egen buljong för att servera barnen soppa minst tre gånger i veckan är ett sätt att öka andelen mineraler och fettlösliga vitaminer. 

Käkarna växer till vid kraftig tuggning. Därför är det viktigt att barnen får tugga ordentligt på morötter, äpplen med mera. Även små barn behöver kost med ordentligt tuggmotstånd. Då tränas käkarna och med tillräcklig näring växer de till så att alla tänder får plats.  

Om föräldrarna är medvetna om betydelsen av käkarnas tillväxt kan många barn slippa tandställningar liksom att ta bort fullt friska tänder. Dessutom minskar risken för rotresorption då tänderna flyttas liksom andra problem som kan ha med utseendet och andningen att göra. 

Till tandläkare Steven Lin och hans förklaring till trångställda tänder
Se också filmen där John Mew förklarar tändernas precision och presenterar alternativa tandställningar som vidgar käkarna så att tänderna får plats. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)