Sepsis eller blodförgiftning drabbar omkring 40 000 personer varje år och en femtedel avlider. Det man sätter in är intravenöst antibiotika, men ibland sätts det in försent eller så hjälper det inte av andra skäl. C-vitamin har använts för att bota sepsis och särskilt i kombination med tiamin (vitamin B1) har resultaten varit lyckade. Sepsis kan ha sitt ursprung i bakterier från munhålan och särsklit från rotfyllda tänder. 

Forskare har kombinerat vitamin B1, C-vitamin och kortison och resultaten har varit lovande, men mer forskning behövs för att metoden ska anses evidensbaserad.Helt klart är det värt att pröva för den som drabbas av sepsis eller blodförgiftning. 

Andra forskare har funnit kraftig C-vitaminbrist vid sepsis och andra allvarliga tillstånd. Patienterna har helt enkelt haft skörbjugg. Försök som gjorts indikerar att minst 2 gram C-vitamin per dag behövs för att normalisera plasmans C-vitaminhalt. För att öka halter krävs minst 3 gram per dag. 

Att C-vitaminbrist uppstår vid sepsis beror främst på att kroppen använder stora mängder C-vtiamin för att bli av med infektionen. Det handlar alltså inte om att C-vitamin försvinner ut med urinen utan mer om immunförsvarets höga aktivitet som kräver C-vitamin. 

Många behöver ta extra C-vitamin för att fungera bra och särskilt gäller det om man har infektioner i kroppen som t ex  blodförgiftning. Tar man C-vitamin oralt dvs via munnen så tas inte allt upp i blodet och en person som inte är sjuk kan behöva 1-2 gram per dag och vid sjukdom kan mängden dubblas utan problem. C-vitamininfusioner (dropp) behövs vid allvarliga sjukdomar och då i mängder på 10-20 gram per dag. 

Tandvårdsskadeförbundets medlemmar får då och då blodförgiftning som de misstänker kommer från tänderna. Om forskningen håller vad den lovar kan C-vitamininfusioner vara betydligt bättre alternativ än antibiotika. Dels hjälper antiobiotika inte alltid och dels förstör den hela tarmfloran och minskar därigenom tåligheten mot sjukdomar. 

Till forskningsartikel om C-vitamin, B1-vitamin och kortisol (engelska)
Ytterligaforskning re en länk till  som redovisar C-vitamin behandling.
Till forskningsrapport som visar C-vitaminbrister

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)