Rotfyllningar kan leda till kroniska sjukdomar och misslyckas dessutom ofta. Trots det är rotfyllning den terapi som tandläkare vanligen förslår. En rotfylld tand vill tandläkaren ogärna extrahera. 

Rotfyllda tänder innehåller alltid sjukdomsframkallande bakterier med risk för hjärtkärlsjukdomar, bröstcancer och mycket mer. 

Rotfyllningar kan misslyckas för att tandläkaren missat en rotkanal, inte kunnat fylla den tillräckligt väl, tappat en bit av en fil som får ligga kvar eller så kan fyllningen tränga ut mellan rötterna och orsaka besvär. 

Även en bra gjord rotfyllning kan ställa till besvär då man aldrig får tanden helt steril. I bästa fall tätas ordentligt inuti tanden, men tandens utsida kommer man inte åt. Där finns flera kilometer dentinkanaler där små bakterier trivs.

I svåra fall kan bakterier tränga ner i käkbenet och skapa en infektion där. Sådana infektioner kan kapsla in sig och vara svåra att upptäcka. 

Alltid frigörs bakteriegifter som tränger ut i blodet och kan spridas till andra delar av kroppen. Till och med onda knän har blivit symtomfria efter att en rotfylld tand tagits bort.

Gifterna påverkar också immunförsvaret och kan därmed ställa till problem som kan orsaka kroniska sjukdomar liksom autoimmuna sådana. 

Se filmen The root Cause
Se doktor Jockers hemsida (engelska),men innehåller många intressanta bilder värda att titta på. 
Root Canal Cover Up (bok, engelska)
Hjärtläkare Thomas Levy om rotfyllningar (youtubefilm, engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)