De flesta tandläkare anser att rotfyllda tänder är bra och till och med bättre än att ta bort tanden.Tandhälsoförbundet ser dock många hälsoproblem som rotfyllningar kan ge upphov till och värst är kanske om bakterier sprids till käkbenets märg, vilket kan orsaka kraftiga ansiktssmärtor, neurologiska sjukdomar med mera. 

En rotfylld tand är död, vilket beror på att tandläkaren skär av nerven och blodkärlen och rensar roten för att sedan fylla igen med olika material. Ingen annan stans i kroppen behåller man dött material som blir substrat för bakterier och andra mikroorganismer. 

Tandläkare Hal Huggins arbetade hela sitt liv som med att först varna för amalgam och senare för rotfyllningar och titanimplantat. Han var dock inte först att varna för rotfyllda tänder. Det har tandläkare gjort i över 100 år. Mest känd är kanske Weston A Price som var verksam första hälften av 1900-talet.

Han opererade in bitar av rotfyllda tänder under huden på kaniner och samtliga kaniner blev sjuka i samma sjukdom som tandens bärare hade haft. Senare DNA-typade Hal Huggins bakterier från rotfyllda tänder. På alla rotfyllda tänder fanns mängder av patogena bakterier. Bakterier och bakteriegifter kommer ut i blodet och förs till olika organ. Därför är det inte bara i munhålan man blir sjuk utan det kan inträffa var som helst i kroppen. 

Ibland finns bakterier och andra mikroorganismer kvar i käkbenet efter borttagning av tänder. Särskilt gäller det platsen för tidigare visdomständer. Att det inte läkt ordentligt syns på röntgen i form av kvarlämnade strukturer av tandalveolen eller vita strimmor. Vid borttagning av tänder är det därför viktigt att tandläkaren gör rent ordentligt och tar bort hinnan som roten suttit i.

Har tanden varit rotfylld är ofta käkbenet påverkat och man behöver då skrapa rent ordentligt så att inget poröst ben finns kvar. Bra är också om tandläkaren kan ha ozongas för att ta döda bakterier som eventuellt gömt sig i benets små hålrum. 

Infektioner i käkbenet eller i tandrötter kan orsaka mängder av symtom som extrem trötthet, värk, hudutslag och många kroniska sjukdomar. Var därför uppmärksam om det finns tecken på sådana infektioner. Dock är det få svenska tandläkare som är beredda att ta bort rotfyllda tänder och ännu färre som är beredda att gå in i käkbenets märg för att skrapa bort infektioner. 

Tandläkare Hal Huggins är död sedan flera år tillbaka, men en hemsida i hans anda finns fortfarande kvar, se länk nedan. Där kan man läsa vilka bakterier som DNA-analyserna visat på rotfyllda tänder och också vilka sjukdomar som det finns misstankar om har med rotfyllningar att göra. 

Till hemsidan Huggins Applied Healing (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (Telefontid under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)