Nitrat som bland annat finns i rödbetsjuice kan höja prestationen, men också öka blodådrornas elasticitet. Samtidigt ökar mitokontrieras produktion av energi.

Under de senaste åren har flera studier gjorts där man har kunnat påvisa att nitrat, som finns bland annat i rödbetor och spenat, inverkar positivt på kroppen genom att blodådrornas elasticitet ökar, man blir mer uthållig och mitokondriernas energiproduktion ökar. 

Fram till 1998 var kväveoxid något som de flesta förknippade med luftföroreningar mer än med medicin. Det året fick tre amerikanska forskare Nobelpriset i medicin för upptäckten av att kväveoxid är med och styr blodkärlens muskulatur.

Kväveoxid kan bildas genom att man äter nitratrika grönsaker som rödbetor, ruccola, mangold och spenat eller lingon. Och just rödbetsjuice, som är särskilt nitratrik, används flitigt av cyklister och skidåkare som vill höja prestationen.

 Kväveoxid bidrar till att fördela blodflödet och reglera blodtrycket genom att vidga kärlen när kroppen behöver mer blod och att förhindra att kärlväggarna växer ihop så att blodflödet minska. Det gör att kroppen behöver mindre syre och kan använda det mer effektivt genom ett ökat blodflöde.

Prestationen blir bättre hos friska personer som äter nitrat motsvarande innehållet i 200-300 gram spenat under tre dagar. Förbättringarna kom i en av studierna redan efter några dagar. Detta har också betydelse för utveckling av sjukdomar som diabetes och hjärtkärlsjukdomar.

Nitrat kan sänka blodtrycket och minskar risken för hjärtinfarkt och stroke. Eftersom nitrat gör att blodkärlen blir mer elastiska minskar också risken för förkalkning i blodkärlen. 

Till artikeln i Kurera.se

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)