- Hälsa

Nitrat som bland annat finns i rödbetsjuice kan höja prestationen, men också öka blodådrornas elasticitet. Samtidigt ökar mitokontrieras produktion av energi.
Under de senaste åren har flera studier gjorts där man har kunnat påvisa att nitrat, som finns bland annat i rödbetor och spenat, inverkar positivt på kroppen genom att blodådrornas elasticitet ökar, man blir mer uthållig och mitokondriernas energiproduktion ökar.
Fram till 1998 var kväveoxid något som de flesta förknippade med luftföroreningar mer än med medicin. Det året fick tre amerikanska forskare Nobelpriset i medicin för upptäckten av att kväveoxid är med och styr blodkärlens muskulatur.
Kväveoxid kan bildas genom att man äter nitratrika grönsaker som rödbetor, ruccola, mangold och spenat eller lingon. Och just rödbetsjuice, som är särskilt nitratrik, används flitigt av cyklister och skidåkare som vill höja prestationen.
Kväveoxid bidrar till att fördela blodflödet och reglera blodtrycket genom att vidga kärlen när kroppen behöver mer blod och att förhindra att kärlväggarna växer ihop så att blodflödet minska. Det gör att kroppen behöver mindre syre och kan använda det mer effektivt genom ett ökat blodflöde.
Prestationen blir bättre hos friska personer som äter nitrat motsvarande innehållet i 200-300 gram spenat under tre dagar. Förbättringarna kom i en av studierna redan efter några dagar. Detta har också betydelse för utveckling av sjukdomar som diabetes och hjärtkärlsjukdomar.
Nitrat kan sänka blodtrycket och minskar risken för hjärtinfarkt och stroke. Eftersom nitrat gör att blodkärlen blir mer elastiska minskar också risken för förkalkning i blodkärlen.