Lysrör och lysrörsbaserade lågenergilampor innehåller kvicksilver och andra metaller och är hälso- och miljöskadliga om de går sönder.

I ett antal studier har man undersökt exponeringen för kvicksilver om ett lysrör går sönder i hemmet. Resultaten har visat att exponeringen är hälsovådlig, speciellt om röret går sönder i tänt tillstånd, men att nivån går ner efterhand, beroende på storlek på rummet, ventilation med mera. Alla fragment skall samlas upp och eventuella synliga kvicksilverdroppar sugas upp med pipett. God ventilation skall pågå så länge som möjligt. Dammsug absolut inte!

En studie från Frankrike har mätt arbetarnas exponering när använda lysrör och lågenergilampor tas omhand. I Frankrike finns fem anläggningar för detta ändamål och dessa tar omhand cirka 30 miljoner lampor (4040 ton), vilket är 35 % av alla lampor av denna typ.

Hanteringen sker i ett antal steg: lagring av inkommande material (både hela och en del trasiga rör och lampor), sortering och inmatning till en kammare där metalldelar tas bort, krossning, separering av pulver och glas och omhändertagande av resterna. I alla steg riskerar arbetarna att utsättas för hälsovådliga nivåer av damm och metaller. Metallerna finns i både dammet och som ånga i fråga om kvicksilver.

De metaller som uppmätts är kvicksilver, bly, yttrium och barium. Yttrium finns i inblandat i pulvret och bly och barium är föroreningar i glaset eller i pulvret. Pulvret består av en blandning av alla ingredienserna med en stor del i storlek som gör att det tränger långt ner i lungorna vid inandning.

Vid alla momenten i behandlingen finns risk för avsevärd exponering, både genom inandning (damm och kvicksilverånga) och genom deponering på huden. Beroende på hygienen vid matpauser kan man få i sig metaller och damm genom nedsväljning. Alla öppna ytor i lokalerna blir kontaminerade.

Skyddet för de anställda verkar vara mycket bristfälligt och exponeringen för kvicksilver, omräknat till ånga för det som finns i dammet, varierade från 0,1 till 87 mikrogram/m3 med ett medeltal om 8-16 för de olika arbetsmomenten. Exponeringen för damm varierade mellan 0,7 och 13 milligram/m3. Den största mängden kvicksilver finns i dammet. Barium finns i nivåer mellan 0,2-110 mikrogram/m3, bly mellan 0,1 och 86 mikrogram/m3 och yttrium 0,1-1010 mikrogram/m3. Gifteffekterna av kvicksilver, barium och bly är mycket studerade, men yttrium mycket lite.

Vad som händer med restprodukterna efter hanteringen är oklart. Metalldelarna verkar i allmänhet bli deponerade eller nedsmälta utan ytterligare dekontaminering. Aluminium absorberar snabbt kvicksilver. Glaset deponeras och det framgår inte hur pulvret omhändertas. För att helt få ut kvicksilver från glas och pulver behövs en upphettning till mellan 550 och 850 grader. Det framgår inte av den franska studien om man använde upphettning.

Personer från en motsvarande anläggning i Småland i Sverige gjorde för några år sedan en utredning av en kontaminerad tandklinik på Öland som ?kvicksilverexperter?. Då utredarna visade en monumental inkompetens anmälde Tf företaget till Kemikalieinspektionen och begärde att man skulle inspektera anläggningen. Myndigheterna gjorde så småningom en inspektion och arbetarna befanns sortera hela och trasiga lysrör och lampor utan något skydd. Hur förhållandena är i dagsläget är inte känt. För ett säkert skydd behövs samma utrustning som för lackeringsarbetare i fabriker, det vill säga en heltäckande dräkt med inblåsning av friskluft.

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)