De som varit sjuka av amalgam och har kunskap om riskerna med kvicksilver, även i andra former och från andra källor än amalgam, gör säkert sitt bästa för att undvika exponeringar.

Det är emellertid inte alltid lätt att undvika att råka ut för kvicksilver och matvaror, speciellt fisk, kan innehålla tungmetaller utan att man anar det. Vanligt förekommande i olika sallader är tonfisk som står högt i näringskedjan och ackumulerar kvicksilver, och man kan få i sig det utan att uppmärksamma exponeringen.

Hur mycket man exponeras för när man äter tonfisk beror, förutom av halten i fisken, av hur fiskköttet är tillrett. All tonfisk innehåller metylkvicksilver, men i olika grad. Fisken innehåller dessutom olika nivåer av selen, det vill säga maten innehåller inte bara gift utan även motgift.

I en studie över hur mycket av metylkvicksilvret i tonfisk, efter olika matlagningsprocedurer, som är upptagbart i kroppen från tarmarna, undersöktes rå tonfisk, kokad, grillad och konserverad fisk i olja eller vatten. Forskarna behandlade fisken i tre steg med lösningar som innehöll olika salter och matspjälkningsenzymer och som i möjligaste mån skulle efterlikna processerna i mun, mage och tarmar. Därefter mättes mängd utlöst kvicksilver samt selen och jämfördes med halterna i obehandlade prover.

I tonfisk, före simulerad matsmältning, var halterna av kvicksilver 0,91 milligram/kg i rå tonfisk, 1,11 i kokad, 1,25 i grillad och 0,30 och 0,21 i burkfisk i olja och vatten. Det mesta av kvicksilvret fanns som metylkvicksilver.

I den grillade fisken har vattenhalten minskat varvid Hg/kg ökar. Selen fanns i nivåer från 0,68 till 1,26 milligram/kg, minst i burkfisken. De lägre halterna i tonfisk på burk beror på att man använder yngre fiskar som ännu inte hunnit samla på sig höga halter för att kunna ligga under respektive länders gränsvärden.

Utlösningsvärdena avses motsvara vad som finns tillgängligt för att tas upp från matsmältningssystemet men detta är en modell och motsvarar inte nödvändigtvis vad som sker under verkliga förhållanden. Andra komponenter i födan som man får i sig samtidigt kan både minska och öka upptaget och individuella variationer finns inte med. Tarmarna har ett stort immunsystem som hos en del individer kan reagera kraftigt på mycket låga halter kvicksilver.

Nivåerna av kvicksilver i tonfisk är så höga att den knappast kan anses hälsosam, trots närvaron av selen. Andra studier har visat att selenet i fisk bara skyddar upp till en viss nivå av fiskintag, därefter börjar gifteffekter av kvicksilver att överväga.

Studier från Färöarna har gett belägg för att konsumtion av grindval med höga kvicksilverhalter nedsätter intelligensen och har även andra gifteffekter hos barnen. Val äts knappast i Sverige och även på Färöarna har konsumtionen kraftigt minskat efter larmen.

I Medelhavsländerna finns ofta svärdfisk på restaurangernas menyer. Denna fisk har lika höga eller högre kvicksilverhalter än tonfisk och bör undvikas om man vill ha en hälsosam semester.

Till artikel
Till artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)