- Hälsa

Av en artikel på Aftonbladets hemsida framgår att Livsmedelsverket vill sänka gränsvärdet i kosttillskott för D-vitamin till 100 mikrogram, 4000 IU) och jod (200 mikrogram). Båda dessa ämnen får folk ofta för lite av och därför berikar man livsmedel. Ändå anser alltså Livsmedelsverket att ett regelverk med högsta tillåtna halter behövs. Det är olyckligt med dessa begränsningar och särskilt gäller det D-vitamin.
Gällande tandhälsan behövs tillräckliga mängder D-vitamin för att tänderna ska utvecklas och bli motståndskraftiga mot karies. Minskning av halterna i kosttillskott kan hos dem som har svårt att ta upp och syntetisera D-vitamin göra det jobbigare att få i sig tillräckliga mängder.
Få kosttillskott innehåller mer än 100 mikrogram eller 4 000 IU. Det innebär att det kanske inte får så stor betydelse och de som behöver mer kan ta två kapslar istället för en. Men det är ändå onödigt att förbjuda högre halter.
Livsmedelsverkets anser att tillskott av D-vitamin behövs. Det är därför mjölk berikas med D-vitamin. Det är känt att D-vitamin bildas i lägre utsträckning hos äldre, hos personer med mörk hy och barn anses alltid behöva D-vitamin. Det krävs mycket stora mängder om tillskott ska vara skadligt då de flesta har för låga D-vitaminnivåer. Varför vill man då reglera mängden D-vitamin i kosttillskott?
Enligt Livsmedelsverket behöver följande grupper tillskott (1 mikrogram=40 IE):
Spädbarn och barn under 2 år 10 mikrogram (400 IE)
Barn och vuxna under 75 år 10 mikrogram (400 IE)
Vuxna med lite eller ingen solexponering 20 mikrogram (800 IE)
Vuxna över 75 år 20 mikrogram (800 IE)
Livsmedelsverket räknar dock bara med den dos som förhindrar bristsymtom, vilket anges vara 50 nmol/l. Vissa behöver dock mer och särskilt om man är utsatt för infektioner.
En mer optimal dos brukar anges till 75 nmol/l. Mätningar som gjorts på ursprungsbefolkningar visar normalvärden som är betydligt högre. Mellan 75 och 100 nmol/l kan nog anses bara en bra avvägning. Alla med lägre halter bör därför ta kosttillskott.
Brist på D-vitamin kan ge upphov till stora mängder symtom förutom urkalkning av skelettet. Bland annat ökar risken för karies och andra infektioner. Även depressioner tycks ha samband med D-vitaminnivåerna lliksom muskelsvaghet och magtarmproblem.
Tandhälsoförbundet anser det är olyckligt om tillskott av D-vitamin begränsas i sitt innehåll. Då kan det bli svårt att självmedicinera för de personer som verkligen behöver höga doser för att må bra. Om detta genomförs är det angeläget att sjukvården och tandvården ges i uppdrag att ta D-vitaminprover på sina patienter och skriva ut D-vitamin på recept om halterna är för låga.
Det är relativt enkelt att mäta D-vitamin via kalcidiolhalten (25-OH-D) i blodet , vilket brukar anges i ng/ml eller nmol/l (1 ng/ml= 2,5 nmol/l). Läkare och tandläkare borde få i uppgift att mäta D-vitaminhalten betydligt oftare än idag och som sagt skriva ut D-vitamin på recept vid behov.
Till artikel i Aftonbladet
Till Livsmedelsverkets information om D-vitamin
Till mer information på SSOM:s hemsida (ortomolekylär information)