De som varit sjuka av amalgam torde akta sig för att få in nya metaller i munnen, men är kanske inte lika misstänksamma mot metaller på andra ställen.

Det är inte ovanligt med krom-kobolt legeringar inom tandvården och det är fastlagt att de avger både krom och kobolt till andra delar av kroppen. Men även andra implantat som går igenom huden eller är utsatta för svett avger kobolt om det ingår i metallegeringen, något som man förmodligen är helt omedveten om. Även om man själv undviker sådana material, så kan man ha barn eller barnbarn som tycker det är häftigt med piercing och är helt omedvetna om riskerna.

Det finns EU-bestämmelser om hur mycket nickel föremål man kan komma i kontakt med får avge, men för den likaledes allergena metallen kobolt finns inga regler. För att få underlag för framtida bestämmelser har forskare i Tyskland undersökt hur mycket kobolt som avges per ytenhet och vecka i artificiell svett, ett standardiserat förfarande.

Kobolt-innehållande material som kan komma i kontakt med huden är, förutom vid piercing, och öronringar, även klockor, hårspännen, bälten, metall-knappar spännen med mera. I denna studie undersöktes endast piercing och ringar för hål i öronen. Bådadera kan bestå av flera delar och delades därför och undersöktes var för sig.. Delar som inte kunde komma i kontakt med huden lackerades för att inte komma i kontakt med undersökningsvätskan, artificiell svett.

En stor andel av objekten avgav kobolt i så små mängder att utlösningen låg under detektionsgränsen, men 38 av 87 föremål avgav kobolt, åtminstone från någon del med i genomsnitt 0,013 mikrogram/cm2/vecka. Högsta värde var 347 och med de högsta värdena medtagna hamnade medeltalet till 10 mikrogram/cm2/vecka.

Många av delarna avgav även nickel, ofta korrelerat med avgivandet av kobolt, men en del delar avgav mycket nickel men lite kobolt eller tvärtom. Forskarna noterar att även när värdena var under detektionsgränsen så avgavs med stor sannolikhet kobolt, som hos allergiska individer kunde vara tillräckligt för att orsaka en reaktion.

Nickelallergi hos unga personer är fortfarande ett stort problem, trots EU-bestämmelser, men det är troligt att koboltinnehållet i föremål som kan komma i kontakt med huden, kommer att öka i framtiden. Forskarna anser att kobolt-allergi är, eller kommer att bli ett stort problem och att begränsningar borde införas.

Från metodsynpunkt i studierna ovan kan man misstänka att avgivandet av metall skulle varit större under mer realistiska förhållanden. Naturligt svett innehåller, förutom salter, även aminosyror som kan påskynda metallfrisättningen och huden är dessutom täckt av bakterier som kan öka korrosionen. I försöken ovan låg föremålen stilla i lösningen under en vecka, men under verkliga förhållanden rör sig huden och ytan på legeringarna gnids hela tiden mot huden.

Till artikeln Om nickel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)