Borra och fylla har varit tandläkarnas jobb under lång tid och det går trögt att introducera alternativen. Doktor Andreas Theichmann har utvecklat en produkt som funnits i bruk under en tioårsperiod. För att skydda tänderna och skapa bättre möjligheter till remineralisering utvecklade han ett flytande bioglas som täcker dentinet och emaljen under en period på max 12 månader. Därmed hindras bakterier att fästa och bilda biofilm samtidigt som kroppen ges möjligheter till självläkning. 

Det nya materialet heter Dentcoat och består av kiseldioxid som är ett biokompatibelt material utan skadliga effekter. Därmed är egenskaperna betydligt bättre än för fluorpensling etc. Fluor fyller också igen mikroskopiska hål i tandens emalj eller dentin genom att bilda fluorapatit som ersätter kroppens egna molekyler. Då fluor också är giftigt och kan påverkar kroppens hormonbalans så är det nya kiselpreparatet betydligt bättre.

Dentcoat har använts i Asien under en tioårsperiod och resultatet är mycket bra, enligt artikeln i Dental Tribune (se länk nedan). Det som händer är att tänderna täcks med ett mycket tunnt lager av kiseloxid upp till 12 månader. Bakterierna i munhålan reduceras med 90 procent och det blir lätt att göra rent tänderna. Ilningar försvinner liksom risken för bakterier som orsakar tandlossning. Dessutom skapar det tunna kiseldioxidlagret en fin lyster och tänderna ser vita och fina ut. 

Kisel finns naturligt i kroppen och hittills har inga biverkningar noterats. Förutom att skydda tänderna och påskynda den naturliga remineraliseringen så minskar också risken för periodontit och andra sjukdomar orsakade av munbakterier.

Detta är en mycket intressant produkt som kan få stor betydelse för framtidens tandvård. Det är okänt om svenska tandläkare använder preparatet, men Dentcoat finns tillgängligt i Tyskland. Särskilt god effekt kan det ha på personer med genetiska problem att mineralisera tänderna. Många kan kanske behålla tänderna med detta preparat, men sannolikt behövs då årlig påfyllning. 

Till atikeln i Dental Tribune

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)