- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Remissyttrande har lämnats angående patientskadeutredningens förslag om ny patientlag (SOU 2013:2). Tandvårdsskadeförbundet tar bland annat upp att tandvården bör vara en del av sjukvården, att vårdpersonal ska arbeta efter vetenskap och beprövad erfarenhet i ett internationellt perspektiv och att tillgängligheten för bland annat personer med kemisk känslighet respektive känslighet för elektromagnetiska fält ska öka.
Tandvårdsskadeförbundets synpunkter i sammanfattning
I huvudsak är förbundet positivt till utredningens förslag. På följande punkter vill vi förstärka förslagen till lagstiftning:
?Att det tydliggörs att tänderna är en del av kroppen och därmed också en del av den medicinska vården (Tandvårdslagen 1§).
?Att tandvård som led i en medicinsk rehabilitering blir del av hälso- och sjukvården och därför lyfts ut ur tandvårdsförordningen (Förslag till Patientlag 1 kap 3 §) och tydligt omfattas av Hälso- och sjukvårdslagen.
?Att vaccinationer ingår i den nya patientlagen för att säkerställa möjlighet att välja eller välja bort vaccin beroende på eventuell överkänslighet eller andra befarade risker.
?Att lagtexten konsekvent använder begreppet ?vetenskap och beprövad erfarenhet i ett internationellt perspektiv?.
?Att alla patienter får rätt till information om alternativa behandlingsmetoder respektive information om aktuella patientföreningar (förslag till Patientlag 2 kap 1 §)
?Att lagen förstärks angående patientens samtycke för att minska risken för samtycke under tvång (uppdrag till Socialstyrelsen)
?Att lagstiftningen öppnar för patientens möjligheter att pröva nya ej evidensbaserade behandlingar. (förslag till Patientlag 5 kap 1 §)
?Att tillgänglighetsproblem ger rätt till vård i hemmet (förslag till Patientlag 8 kap 1 §)
?Att Socialstyrelsen får i uppdrag att se över läkares skyldighet att skriva intyg då patienten så önskar (förslag Patientlag 10 kap 1 §/Patientdatalagen).
?Att vårdskador preciseras för tandvården och att allergier, överkänslighet och infektioner inkluderas i begreppet vårdskador (föreslagen Patientlag 11 kap/Patientsäkerhetslagen)
?Att även hälso- och sjukvårdslagen har patientperspektiv som rättesnöre.
?Att Tandvårdslagen i sin målsättningsparagraf tydligt markerar att tänderna är en del av kroppen (1§)
?Att Tandvårdslagen kompletteras med vårdgivarens skyldigheter att upplysa patienten (3b §).