- Hälsa
- Politik
År 2024 inkom återigen rekordmånga ansökningar till tandläkarprogrammen. Det var 1576 personer som hade detta som sitt förstahandsval vid antagningen till höstterminen.
Ansökningen till högskoleutbildningar inför höstterminen 2024 stängdes i mitten av april månad. UHR, Universitets- och högskolerådet, kunde då konstatera att antalet sökande totalt var åtta procent högre än till höstterminen 2023.
När det gäller tandläkarprogrammen som startar till hösten 2024 var det drygt tre procent fler förstahandssökande än till höstterminen föregående år. Detta motsvarar en ökning med 50 personer.
Sedan år 2018 har antalet förstahandssökande till tandläkarutbildningarna ökat för varje år. Däremot ser det dock lite olika ut för de olika lärosätena.
Vid Göteborgs universitet såg man det högsta antalet förstahandssökande till höstterminen år 2021, men dessa har därefter minskat något år för år.
Karolinska institutet hade ett lägre söktryck under åren 2020 och 2021, men det har sedan dess ökat igen.
Om man tittar på Malmö universitet upptäcker man att antalet sökande har följt den totala trenden under de senaste fem åren.
I storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö råder ingen tandläkarbrist, men situationen i norra Sverige är den motsatta. I Norrbotten är flera kommuner helt utan tandläkare eller har endast någon enstaka. Trots intensiva kampanjer har varken folktandvården eller privata tandläkare lyckats rekrytera tandläkare till klinikerna i norr.
Problemet med tandläkarbrist är emellertid inte unikt för Norrbotten. I samtliga av de nordliga länen, det vill säga Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Gävleborg och Dalarna, råder det brist på tandläkare i flera glesbygdskommuner. Förhoppningsvis kan det ökande intresset för tandläkaryrket gagna patienterna i dessa regioner, inom snar framtid.